Pravna zavrzlama
13

Ustavni sud BiH 31. januara o odluci CIK-a o popuni Doma naroda FBiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine izjasnit će se 31. januara 2019. godine o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

"Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dao je prioritet u rješavanju predmetnog zahtjeva. Stoga, ukoliko se steknu svi relevantni uvjeti, predmetni zahtjev će biti razmatran na predstojećoj Plenarnoj sjednici ovog suda zakazanoj za 31. januar 2019. godine", kazali su za Klix.ba u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda FBiH.

Centralna izborna komisija BiH 18. decembra usvojila je Uputstvo o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

Predstavnici stranaka, među kojima je i SDA, ranije su istaknuli da se takvim uputstvom Bosna i Hercegovina dijeli na tri etničke državice te da je Ustav FBiH jasno precizirao kako se može koristiti samo popis iz 1991. godine.