|

Ustavna reforma na prvom mjestu

Ustavna reforma na prvom mjestu
0
F
FENA
19.11.2010. u 14:36
22
komentara
0

dijeljenja
Ustavna reforma na prvom mjestu Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ-a 1990, predvođenih predsjednicima Sulejmanom Tihićem i Božom Ljubićem, održan je danas u sjedištu SDA u Sarajevu.
"Na prvom mjestu i jedne i druge stranke je ustavna reforma, za koju smatramo da je ključno pitanje, početak i kraj mnogih problema u BiH, o čemu treba razgovarati sa svim partnerima i truditi se da postignemo što je moguće bolji dogovor", kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Svakako, dodao je, i o svemu onome što znači ubrzani put BiH u EU i članstvo u NATO-u, rješavanje niza drugih pitanja - od državne imovine, popisa stanovništva, ekonomskih tema...

Zaključili smo, kazao je Tihić, da trebamo što prije implementirati izborne rezultate.

Po njegovim riječima, odgovornost je u prvom redu na SDP-u i SNSD-u, "ali i mi preuzimamo svoj dio odgovornosti".

"Slažem se da treba što prije konstituirati vlast da bismo mogli krenuti s procesom ustavne reforme“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Po njegovim riječima, ustavne reforme Bosnu i Hercegovinu trebaju učiniti funcionalnijom i pravdenijom za njene narode i građane.

"U okviru toga, bilo bi dobro kada bi se provela i pravednija i racionalnija teritorijalna organizacija ove zemlje. Međutim, to ne zavisi samo od ovih dviju stranaka. Potrebno je postići širi konsenzus u BiH. Sigurno da ćemo na tom planu zajedno s ostalima surađivati", kazao je Ljubić.

Istaknuo je da je stajalište HDZ-a 1990 da pozicija triju naroda mora biti izjednačena i u teritorijalnom i institucionalnom pogledu.

Kad je u pitanju ustavna reforma i drugačija teritorijalna organizacija, Tihić je istaknuo da je SDA protiv trećeg entiteta, protiv federalizacije BiH, ali podržava zahtjeve hrvatskih stranaka da se osigura puna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Podržavamo i zahtjeve za drugačijom teritorijalnom organizacijom, posebno kad je u pitanju HDZ 1990, koji govori o cijeloj BiH. Drugačija teritorijalna organizacija, koja bi podrazumijevala cijelu teritoriju BiH, a ne svodila to pitanje teritorijalne organizacije i pozicije Hrvata samo u Federaciji", kazao je Tihić, dodajući da je za to potrebna saglasnost i partnera iz RS-a.

Što se tiče pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, HDZ 1990 ostaje na stajalištu da bi u ovom mandatu trebao biti Hrvat iz hrvatske političke opcije, i to će, po Ljubićevim riječima, biti predmet daljnjih kontakata.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je ponovio da SDA podržava da ona stranka koja je osvojila naviše glasova ima pravo da predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...