Sastanak Tihića i Ljubića
0

Ustavna reforma na prvom mjestu

FENA
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ-a 1990, predvođenih predsjednicima Sulejmanom Tihićem i Božom Ljubićem, održan je danas u sjedištu SDA u Sarajevu.

"Na prvom mjestu i jedne i druge stranke je ustavna reforma, za koju smatramo da je ključno pitanje, početak i kraj mnogih problema u BiH, o čemu treba razgovarati sa svim partnerima i truditi se da postignemo što je moguće bolji dogovor", kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Svakako, dodao je, i o svemu onome što znači ubrzani put BiH u EU i članstvo u NATO-u, rješavanje niza drugih pitanja - od državne imovine, popisa stanovništva, ekonomskih tema...

Zaključili smo, kazao je Tihić, da trebamo što prije implementirati izborne rezultate.

Po njegovim riječima, odgovornost je u prvom redu na SDP-u i SNSD-u, "ali i mi preuzimamo svoj dio odgovornosti".

"Slažem se da treba što prije konstituirati vlast da bismo mogli krenuti s procesom ustavne reforme“, kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Po njegovim riječima, ustavne reforme Bosnu i Hercegovinu trebaju učiniti funcionalnijom i pravdenijom za njene narode i građane.

"U okviru toga, bilo bi dobro kada bi se provela i pravednija i racionalnija teritorijalna organizacija ove zemlje. Međutim, to ne zavisi samo od ovih dviju stranaka. Potrebno je postići širi konsenzus u BiH. Sigurno da ćemo na tom planu zajedno s ostalima surađivati", kazao je Ljubić.

Istaknuo je da je stajalište HDZ-a 1990 da pozicija triju naroda mora biti izjednačena i u teritorijalnom i institucionalnom pogledu.

Kad je u pitanju ustavna reforma i drugačija teritorijalna organizacija, Tihić je istaknuo da je SDA protiv trećeg entiteta, protiv federalizacije BiH, ali podržava zahtjeve hrvatskih stranaka da se osigura puna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

"Podržavamo i zahtjeve za drugačijom teritorijalnom organizacijom, posebno kad je u pitanju HDZ 1990, koji govori o cijeloj BiH. Drugačija teritorijalna organizacija, koja bi podrazumijevala cijelu teritoriju BiH, a ne svodila to pitanje teritorijalne organizacije i pozicije Hrvata samo u Federaciji", kazao je Tihić, dodajući da je za to potrebna saglasnost i partnera iz RS-a.

Što se tiče pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, HDZ 1990 ostaje na stajalištu da bi u ovom mandatu trebao biti Hrvat iz hrvatske političke opcije, i to će, po Ljubićevim riječima, biti predmet daljnjih kontakata.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je ponovio da SDA podržava da ona stranka koja je osvojila naviše glasova ima pravo da predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara.