{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješno okončana akcija čišćenja "Pijavičkog jezera"

F
21.6.2012. u 17:40
1
0
Uspješno okončana akcija čišćenja "Pijavičkog jezera"
1
Uspješno okončana akcija čišćenja "Pijavičkog jezera"
Divlje deponije su predstavljale prijetnju za jezero
U najsloženijoj petodnevnoj akciji koju je organiziralo udruženje "Ekotim", u saradnji s lokalnim organizacijama, te uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, očišćene su obale "Pijavičkog jezera".
Divlje deponije na obalama ovog jezera predstavljale su prijetnju za jezero, podzemne vode i lokalno stanovništvo, ali i endemičnu medicinsku pijavicu "Hirudo medicinalis", po kojoj je ovo jezero i dobilo ime. Ova vrsta zaštićena je međunarodnim konvencijama (CITES, Bernska) a prema IUCN smatra se ugroženom vrstom.

Akcija je realizirana uz pomoć mehanizacije komunalnog preduzeća "Radovina", te požrtvovanog angažmana predstavnika lokalnih organizacija "Stop ovisnosti", "Sportsko ribolovno društvo Vrbas", "Gorska služba spašavanja - stanica Gornji Vakuf-Uskoplje", "Eko udruga Aurea Vranica" i "Ekološki pokret 2001".

Izvađeno je i odvezeno 35 kamiona, odnosno oko 30 tona otpada.

Pored jako strmih obala jezera, dodatnu opasnost su predstavljala neeksplodirana ubojna sredstva zaostala iz prethodnog rata.

Svaki dan lokalni stanovnici su dolazili s informacijama gdje su sve bacali tromblone, bombe, municiju i slično, pa je bio neophodan izniman oprez.

Pored ove akcije, planirana je i provodi se i edukativna kampanja za građane o problemima koji mogu nastati radi neodgovornog odlaganja otpada, te opasnostima koje prijete građanima od divljih deponija.

Projekt "Sve što danas baciš u rijeku/jezero, sutra ćeš popiti iz česme/slavine" realaizira "Ekotim" uz finansijsku podršku Fonda za okoliš FBiH i Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: