Akcija Let's Do It
5

Hiljade volontera u cijeloj BiH čiste ulice i divlje deponije

Klix.ba/FENA/SRNA
Banja Luka (Foto: Klix.ba)
Akciji Let's Do It - Očistimo zemlju na jedan dan, danas su se pridružili građani iz gotovo svih općina u BiH. Radno je u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci...

Od jutarnjih sati vrijedni su bili Mostarci, koji su već napunili veliki broj vreća smećem sa ulica i parkova, kao i Bugojanci koji na očišćenom mjestu namjeravaju izgraditi dječiji park.

U Sarajevu se čisti na nekoliko lokacija, a akciji se pridružilo oko 1.000 volontera, koliko je i u Mostaru.

Neke od lokacija na kojima se čisti su Trebević, Bendbaša, Spomen-park Vraca te neke druge lokacije.

Akcija čišćenja u Banjoj Luci

Nekoliko desetina volonetara uz Banje Luke odazvalo se globalnoj akcija “Očistimo zemlju za jedan dan”, u okviru koje se u većem broju gradova BiH uklanjaju divlje deponije.

Banjalučani, među kojima je bilo građana svih generacija, oklupili su se u 11 sati u parku Mladen Stojanović, gdje su se podijelili u tri grupe i krenuli u čišćenje.

Kako je saopšteno, u narednim satima čistit će se divlje deponije u na Banj brdu, u naselju Motike i u okolini parka Mladen Stojanović.

Današnjoj akciji pridružile su se i brojne ličnosti iz javnog života grada na Vrbasu. Tako su u banjalučkom parku bili ministrica prostornog uređenja, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ministrica sporta i omladine u ovom bh. entitetu Nada Tešanović, te predsjednik Skupštine grada i kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Slobodan Gavranović.

“Ovo treba biti poruka građanima i javosti da zaštite životni prostor. Takođe, svi zajedno trebamo uputiti apel građanima da postoje mjesta gdje se otpad odlaže“, poručila je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Bugojanci se pridružili akciji Građani Bugojna dat će doprinos današnjoj akciji čišćenja zelenih površina i ilegalnih deponija smeća "Let’s Do It World“.

Uz koordinatora akcije, NVO "Sunce“, učešće u planiranim aktivnostima najavili su Općina Bugojno, sve osnovne i srednje škole, Eko-rafting klub Bugojno, Udruženje ILO, Udruženje žena "Đerđef“, Planinarsko društvo "Koprivnica“, Lovačko društvo "Bugojno“, JKUP"Čistoća“, Vokalni ansambl Bugojno, Gradski folklorni ansambl (GFA), članovi Stranke za BiH, UABNOR-a i Društvo "Tito“ te MDD "Merhamet“ Općinski odbor Bugojno.

Akcija bi trebala rezultirati čišćenjem određenih područja u užoj gradskoj zoni, uklanjanjem divljih deponija u naseljima Vileši i Vesela, čišćenjem korita Vrbasa na potezu od Jaklića do Vrbaskog mosta i područja oko Planinarskog doma u Dubokoj.

Predviđeno je, također, da se tokom dana očiste sva školska dvorišta, obale Vesočnice, Vrbas naselje i većina bugojanskih lovišta.

Iz Lokalnog tima za provođenje akcije pozvali su sve građane da svojim sudjelovanjem u akciji „Očistimo Zemlju za jedan dan“ doprinesu ljepšem i zdravijem životnom okruženju.

"Sa svakom očišćenom ulicom, uklonjenom deponijom, šaljemo poruku da je čistoća, zdravlje i dobobit svih ljudi u BiH i čitavom svijetu u našim vlastitim rukama", kazala je Feni Elmedina Šabić iz NVO "Sunce“.

Radno je i u Doboju

Akciji u Doboju je počela okupljanjem volontera Udruženja građana tolerancijom protiv različitosti "Topeer" u gradskom parku.

Prema njegovim riječima u RS-u se očekuje prisustvo 50.000 volontera.

Predsjednik Udruženja građana "Topeer" u Doboju Svetlana Šešlija rekla je da je, osim na području grada, planirano uklanjanje divljih deponija u prigradskim naseljima Prisade i Usora.

Šešlija je naglasila da se, osim volontera "Topera", u akciji očekuje učešće oko 50 volontera iz drugih dobojskih udruženja i oko 250 građana iz područja u kojima su organizovani punktovi.

Uklanjanje divljih deponija u Trebinju

Radnici Komunalnog preduzeća i stotinjak volontera danas u Trebinju učestvuje u akciji čišćenja gradskih i prigradski naselja od divljih deponija.

Vršilac dužnosti gradonačenika u ovom gradu Dobroslav Ćuk istakao je da je Trebinje prepoznatljivo po čistoći, ali da može biti još čistije, radi čega se često pokreću akcije uređenja životne sredine.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne djelatnosti Stevan Bekan napomenuo je da je čišćenje grada počelo u naselju Bregovi, nakon čega je nastavljeno u drugim gradskim i prigradskim područjima.

Volonteri pomažu i u Bijeljini

Koordinator akcije u Bijeljini "Očistimo zemlju za jedan dan“ Saša Ikanović rekao je da su učesnici današnje akcije: Društvo zaštitnika prirode i životinja "EDEN" u saradnji sa Savezom ekoloških snaga Bijeljine i Ekološkom patrolom "Čuvari životne sredine", kao i građani koji žele dobrovoljno da se uključe.

"Cilj nam je da danas očistimo tri lokacije. Čistićemo mjesto Burum -ušće kanala Dašnice u rijeku Savu, gdje se zadržava velika količina smeća, zatim obalni sliv Drine u Kojčinovcu i grad“, rekao je Ikanović.

On je dodao da će u čišćenju učestvovati oko 100 volontera, te se nada da će se akciji priključiti i građani.

"Očekujem da ćemo sakupiti oko 300 džambo džakova smeća, koje ćemo u saradnji sa bijeljinskim preuzećem "Komunalac" da odvezemo na gradsku deponiju“, rekao je Ikanovič.

On je istakao da je akciju finansijski pomoglo nekoliko manjih privrednih subjekata u Bijeljini, te se nada se da će u narednim akcijama učešće uzeti i lokalna zajednica.