{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspješne promocije bh. znanja u Kuvajtu i Seulu

F
6.12.2014. u 15:14
73
1
Uspješne promocije bh. znanja u Kuvajtu i Seulu
73
Uspješne promocije bh. znanja u Kuvajtu i Seulu
Sanle Alagić
Na sinoć završenoj VII Srednjoistočnoj međunarodnoj izložbi inovacija u Kuvajtu, članovi Asocijacije inovatora BiH ostvarili su, u poslovnom smislu, veći uspjeh nego na bilo kojoj od 160 svjetskih izložbi na kojima su izlagali tokom proteklih 19 godina.
Na taj način su širom otvorili vrata da Kuvajćani i iduće godine snose sve troškove učešća naših inovatora, kao što su i ove godine učinili za našu petočlanu delegaciju, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Najveću pažnju bogatih poslovnih ljudi ovog regiona privukle su inovacije Branka Milićevića iz Posušja (maska za zavarivanje) i Avde Halilovića iz Kladnja (higijenski podmetač za glavu na sjedištima sa naslonjačem).

Njihove inovacije "kaparisalo" je nekoliko potencijalnih poslovnih partnera, o čemu su potpisali neku vrstu predugovora o saradnji. Obje inovacije nagrađene su srebrenim medaljama, navodi se u saopćenju.

Što se tiče ostalih medalja, najsjajnija je pripala za kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog, obojica veterinari.

Bronzane medalje pripale su dvojici banjalučkih inovatora. Zdravko Bosnić dobio je dvije (riječna turbina za proizvodnju struje i navodnjavanje, te neprobušiva automobilska guma), a Zoran Dujaković za univerzalni mobilni sistem za detekciju ljudi, životinja i predmeta.

"Prvi istraživački institut Irana" dodijelio je specijalno priznanje sarajevskom stomatologu Džemalu Muftiću za implant za produžavanje zubnih korijenskih kanala.

Dva dana ranije završena je izložba u Seulu, na kojoj su srebrenim medaljama nagrađeni sigurni skejtbord (Senad Šećerbegović, Sarajevo) i neprobušiva guma, dok su bronzanim odličjima nagrađene turbina, maska, te bihaćke srednjoškolke Amina Hajdarević i Jasna Nuhić za uređaj za pretvaranje plastičnog otpada u gorivo.

Štand BiH u Seulu posjetio je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta Vlade Hrvatske, sa Mirom Martinec, ambasadoricom u Japanu i Koreji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: