|

Brojne nagrade za bh. inovacije u Kini: Od kocki za zaštitu od poplava do rublja sa štitnicima

Brojne nagrade za bh. inovacije u Kini: Od kocki za zaštitu od poplava do rublja sa štitnicima
17
F
FENA
25.11.2014. u 11:53
12
komentara
17

dijeljenja
Brojne nagrade za bh. inovacije u Kini: Od kocki za zaštitu od poplava do rublja sa štitnicima
Inovatori iz Bosne i Hercegovine su sinoć u Kunšanu u Kini dobili brojna priznanja na završenoj 8. Međunarodnoj izložbi inovacija.
Posebno priznanje Udruženja inovatora Saudijske Arabije - figurativnu geometrijsku kreaciju Lejle Alktani, doktorice nauka u oblasti likovnih umjetnosti dobile su učenice Unsko-sanskog koledža u Bihaću Amina Hajdarević i Jasna Nuhić koje su predstavile uređaj za pretvaranje otpada od plastike u naftu.

Od domaćina izložbe, Kineskog udruženja inovatora, dobile su srebrenu medalju.

Također, srebrene medalje dobili su i Zoran Dujaković iz Banje Luke za detekcioni sistem za stalnu i terensku detekciju osoba, životinja i predmeta, bez rizika za vodiča i za psa te Branko Milićević iz Posušja koji je predstavio masku za zavarivanje s okruglim oknom promjenjivih boja.

Posebno priznanje pripalo je inovatorki Belmi Selimović iz Sarajeva za inovaciju za donje rublje sa štitnikom za genitalne organe.

Kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nagrađene su bronzanom medaljom.

Medalje su dobili i stomatolog Džemal Muftić za implantat za produžavanje korijenskih kanala u zubima, zatim Ljubušak Sašenko Sadiković za padobran za obuku početnika te Senad Šećerbegović za sigurni skateboard.

Značajna svjetska priznanja dobio je generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija Husein Hujić, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...