BiH
0

Uspješna vježba: Putnici palog "aviona" spašeni u najkraćem roku

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Simulacija udesa aviona B-737 s 45 putnika i članova posade koji se srušio na aerodrom upriličena je danas u Sarajevu, a autobus je odigrao "ulogu" zapaljenog aviona.

"U akciji su učestvovali Međunarodni aerodrom Sarajevo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Profesionalna vatrogasna brigada, Jedinica aerodroma i Jedinica Stup, Policijske snage KS, Granična policija BiH, JGP Aerodrom Sarajajevo i Oružane snage BiH", kazala je glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sabina Kovač.

Dodala je da je Aerodrom Sarajevo dužan izvoditi ovakvu vježbu svake dvije godine kako bi se testirala osposobljenost osoblja kao i operativnost važećeg plana, mjera i postupaka u izvanrednim situacijama.

"Ovu akciju pratio je Štab akcije koji će nakon izvođenja vježbe zasjedati te će po okončanju zasjedanja dati konačnu ocjenu o uspjehu ove vježbe", kazala je Kovač.

Komandir spasilačko-vatrogasne službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo Kemal Cacan kazao je da se ovakav događaj može desiti bilo kada i bilo gdje.

"Ovo je jedna od najkomplikovanijih operacija koja se mogla desiti u obavljanju vatrogasnog posla", kazao je.

Dodao je da je vrijeme preživljavanja putnika u zapaljenom avionu 138 sekundi te da vatrogasci moraju za jednu minutu ugasiti požar.

"Djelovanje osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć bi bilo isto u slučaju stvarne nesreće", kazao je predstavnik Zavoda Tihomir Bener.

Naglasio je da im ovakve situacije nisu nepoznate, jer se u svakoj kriznoj situaciji reaguje slično.

"Uspjeli smo spasiti putnike u najkraćem mogućem roku, jer ne postoji limitirano vrijeme. Ukupno je učestvovalo 24 medicinara koji su sastav jedne smjene", kazao je.

Naglasio je da ovakvim rasporedom nije ugrožen rad ustanove koji medicinski zbrinjava građane KS.