BiH
0

Vježba: Zbog kvara avion prizemljen na Banjalučki aerodrom, putnici spašeni

SRNA
(Foto: SRNA)
Na Aerodromu Banjaluka danas je održana sveobuhvatna vježba u slučaju hitne situacije pod nazivom "Feniks 13", koju je organizovalo preduzeće "Aerodromi Republike Srpske".

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Republike Srpske Vesna Vožni izjavila je Srni da je ova vježba pokazala da Banjalučki aerodrom može u punom kapacitetu dati podršku u slučaju vanrednih događaja i nezgoda.

"Nadam se da je uspješno izvedena vježba dokaz da možemo dočekati kako dolikuje najavljeno uspostavljanje aviolinije Banja Luka - Beograd i obratno od 1. decembra ove godine", zaključila je Vožnijeva.

Direktor Aerodroma Banja Luka Miroslav Janjić rekao je Srni da je današnja vježba pokazala svu ozbiljnost za situacije koje bi mogle da se dese nad vazdušnim prostorom iznad Republike Srpske, odnosno ovog aerodroma.

"Vježba je pokazala da imamo pun kapacitet da možemo da odgovorimo na jedan takav događaj, koji niko ne želi, ali treba biti uvježban. Današnja vježba može dobiti visoku ocjenu", istakao je Janjić.

On je rekao da je simulacija prikazala letjelicu sa posadom i putnicima koja je poletjela iz Sarajeva, a na kojoj je primijećen kvar na lijevom motoru i požar.

"Letjelica je imala zadatak da se prizemlji na Banjalučki aerodrom, nakon čega je izvršena simulacija gašenja požara i prosijecanja aviona, evakuacija i trijaža putnika, te upućivanje teško povrijeđenih u Klinički centar Banja Luka“, naveo je Janjić.

Vježbi su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, MUP-a Republike Srpske, CJB-a Banja Luka, Civilne zaštite, vatrogasnih jedinica Banja Luka i Laktaši, grada Banja Luka, Kliničkog centra Banja Luka, te predstavnici aerodroma Sarajevo, Mostar i Tuzla i "Er Srbije".