BiH
0

Uspješna akcija darivanja krvi uposlenika Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš''

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Akcija darivanja krvi uposlenika Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' u Sarajevu je završena, a organizatori navode da je odziv bio zadovoljavajući.

Današnjoj akciji koja je druga ove godine, a jedna je od tri godišnje akcije koje budu organizirane u ovoj bolnici odazvalo se 35 darivatelja, uposlenika, od kojih je 29 bilo u mogućnosti da daruje krv.

Iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice (OTM) su kazali za Agenciju Fena da je 29 prikupljenih jedinica krvi optimalan broj te da je približan prethodnim akcijama.

Rukovodilac Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice (OTM) ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' Mirza Begović je kazao da je odziv uposlenika ove ustanove u akcijama ovog tipa uvijek bio dobar te da se na ovaj način skupi gotovo 100 jedinica krvi godišnje.

Na ovaj način uposlenici daruju krv, ali i apeliraju na ostale građane da darivanje krvi nije opasno i da je za bolnice od velikog značaja.

Iz OTM-a navode da darivatelj krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina te da je darivanje krvi dobrovoljno, anonimno i besplatno.

Žena može dati krv svaka četiri, a muškarac svaka tri mjeseca.

Prije svakog darivanja krvi obavlja se ljekarski i laboratorijski pregled.

Navode da je darivanje krvi korisno te da je to način da darivatelj provjeri svoje zdravlje.

Potcrtavaju da darivatelj ne može biti zaražen nijednom bolešću te pojašnjavaju da darivatelj dva sata prije darivanja krvi treba uzeti lagani obrok, da na taj dan ne smije uzimati alkohol, a dva sata nakon darivanja krvi ne treba konzumirati duhan.