BiH
0

Uposlenici Opće bolnice u Sarajevu daruju krv

FENA
Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' (Foto: Klix.ba)
Opća bolnica ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' (Foto: Klix.ba)
Akcija darivanja krvi za uposlenike Opće bolnice ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' u Sarajevu počela je jutros u ovoj ustanovi.

Današnja akcija je druga ove godine, a jedna je od tri godišnje akcije koje budu organizirane u ovoj bolnici. Ove aktivnosti realiziraju se desetu godinu zaredom.

Rukovodilac Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice (OTM) ''Prim. dr. Abdulah Nakaš'' Mirza Begović je kazao da je odziv uposlenika ove ustanove u akcijama ovog tipa uvijek bio dobar te da se na ovaj način skupi gotovo 100 jedinica krvi.

Na ovaj način uposlenici darivaju krv, ali i apeliraju ostalim građanima da darivanje krvi nije opasno i da je za bolnice od velikog značaja.

Begović navodi da je odziv uposlenika do sada bio oko 15 posto, što je optimalno, ali je dva posto manje nego u bolnicama u razvijenim evropskim zemljama.

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Faruk Bradarić je kazao da zaliha krvi trenutno ima dovoljno, ali da broj opada zbog kolektivnih godišnjih odmora.

Nijedna krvna grupa nije superiornija u odnosu na drugu, pojasnio je Bradarić, jer su povrede moguće za pacijente sa svim grupama.

Evropski gledano najčešće tražene krve grupe su A pozitivna i O pozitivna.

Iz Organizacije Crvenog križa sarajevske općine Centar su kazali podatak da je najviše darivatelja krvi u srednjim školama i fakultetima, a ova skupina ljudi je u 2012. godini darivala 1.597 jedinica krvi.

Akcija će trajati danas do 14 sati, a organizirali su je Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Organizacija Crvenog križa sarajevske općine Centar i OTM.