Uspjeh u Seulu: Bh. inovatori osvojili sedam medalja

A
Anadolija
29.11.2015. u 15:52
469
4
Uspjeh u Seulu: Bh. inovatori osvojili sedam medalja
469
Uspjeh u Seulu: Bh. inovatori osvojili sedam medalja
Na posljednjoj ovogodišnjoj svjetskoj izložbi inovacija, završenoj sinoć u Seulu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su sedam nagrada za predstavljenih osam inovacija.
Kako je navedeno u saopćenju Asocijacije inovatora BiH, zlatnu medalju dobio je Zoran Kutle, iz Širokog Brijega, za napravu kojom se potonulo plovilo, bilo koje veličine, može u roku od nekoliko sati izvući na površinu i to neoštećeno.

Srebrene medalje za pet radovaBorko Babalj, iz Trebinja, nagrađen je srebrenom medaljom za "hermetičnu pepeljaru" iz koje ne izlazi dim, niti se osjeti neprijatni miris ugašenih opušaka.

Ivan Milićević, iz Širokog Brijega, nagrađen je za "trajnu osnovu za saće", kojom se, uz brojne druge prednosti ekološkog karaktera, pčelarima omogućava lakši i sigurniji rad, pčelama da brže izrade saće, a u konačnici kvalitetniji med.

Srebro je dobio i Josip Gujić, iz Kaknja, za uređaj koji omogućava da svako može očistiti svoj dimnjak sa zemlje.

Za veliki globalni problem zagađivanja zemlje hemijskim otpadom, rješenje je pronašao doktor hemijskih nauka iz Tuzle Zehrudin Osmanović. Njegovom tehnologijom pretvaranja ovog otpada u cement očistila bi se nepregledna "bijela mora" od otrovnih ostataka koji nastaju proizvodnjom jestive soli i sode.

Srebrena medalja dodijeljena je za inovaciju planetarnog ekološkog dometa. Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, nagrađen je za metod sprečavanja erupcije fosilnih goriva.

Bronzanu medalju dobio je mladi inovator Avdo Halilović, iz Kladnja, koji je uspješno predstavio svih osam bh. inovacija u Seulu.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: