{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. inovatori osvojili dvije medalje: Upravljanje računarom očima i biološki filter

19.10.2015. u 15:41
106
9
Bh. inovatori osvojili dvije medalje: Upravljanje računarom očima i biološki filter
106
Mladi članovi Udruženja inovatora Bihaća, u duetima – Enver Bakija sa Hasanom Grošićem i Iman Karajić sa Džanom Kuremagić – osvojili su srebrenu i bronzanu medalju na juče završenoj 13. Međunarodnoj izložbi inovacija "Arca", u Zagrebu.
Mladići su predstavili inovaciju "Upravljanje računarom očima", a djevojke "Biološki filter za prečišćavanje vode". Sve četvero su, do prošlog juna, bili učenici Unsko-Sanskog koledža, u Bihaću, u kojem se, kao u malo kojoj srednjoj školi u BiH, učenici programski usmjeravaju na istraživačko-razvojne aktivnosti.

Natprosječno dobar rezultat ostvarili su članovi Udruge izumitelja "Herpatent", iz Posušja, Branko i Ivan Milićević: predstavili su po dvije inovacije i dobili po jednu zlatnu i bronzanu medalju. Branko je dobio zlato za "Radnu obuću sa mogućnošću podizanja i spuštanja", a bronzu za "Univerzalna ručna hidraulična kliješta", dok je Ivanu pripalo zlato za "Trajnu osnovu za saće", a bronza za "Uređaj za okopavanje".

Zlatnu medalju dobio je i tuzlanski univerzitetski profesor Zehrudin Osmanović, doktor kemijskih nauka, za inovaciju "Pretvaranje kemijskog otpada u cement".

Moglo bi se reći da najviše razloga za zadovoljstvo ima Josip Gujić, iz Kaknja, koji je dobio čak tri nagrade za svoj "Sigurnosni uređaj za održavanje dimnjaka": domaćin izložbe (Udruga inovatora Hrvatske) dodijelio mu je srebrenu medalju, od Udruženja inovatora Poljske dobio je zlatnu medalju, a od Udruženja inovatora Irana ručno urađeni zidni tanjir.

Iransko priznanje uručio mu je predsjednik Udruženja dr. Alireza Rastegar, koji je, od prošlog novembra, i predsjednik Svjetske federacije inovatorskih Srebrenu medalju dobio je i Zoran Kutle, iz Širokog Brijega, za "Napravu i metod za brzo vađenje potonulog broda".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: