Stručnjak iz Tuzle
1.8k

Uspjeh ljekara Dragana Piljića: Osmislio novu metodu za operaciju trbušne aorte

A. K.
Nova metoda danas je predstavljena u UKC-u Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Nova metoda danas je predstavljena u UKC-u Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski ljekar Dragan Piljić postigao je veliki uspjeh u svjetskoj medicini osmislivši novu metodu za operaciju abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, čemu je prethodio jedan od rijetkih eksperimenata na pacijentima.

Tokom protekle decenije ljekar i šef Odjeljenja za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Dragan Piljić kontinuirano je radio na istraživanju i osmišljavanju nove metode za hiruški tretman abdominalne aorte i zdjeličnih arterija.

Konvencionalni operativni zahvati ranije su podrazumijevali stvaranje reza na stomaku pacijenta dužine 40 centimetara, uz vađenje crijeva i ostalih organa za nesmetan dolazak do aorte koja se nalazi neposredno ispred kralježnice.

To je u konačnici dovodilo do intenzivnog bola kod pacijenta, znatne upotrebe infuzija te dužeg boravka u jedinci intenzivnog liječenja, a neizbježne su bile i komplikacije u postoperativnom periodu.

"Pacijenti su se mučili danima dok se ne smanji otok crijeva i sve je usporavalo njihov oporavak. Nikako mi se nije sviđalo ni što se daje velika količina infuzija, ali naši anesteziolozi su govorili da tako mora biti i za bolje se nije znalo", kaže ljekar koji je kreirao metodu, a koja nosi naziv po njegovom prezimenu, odnosno “Piljić metoda”.

Dragan Piljić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dragan Piljić (Foto: A. K./Klix.ba)

Zbog svega spomenutog on se odlučio posvetiti istraživanjima uz pomoć kojih će doći do toga da prvenstveno rez na trbušnom zidu bude što manji, kao i da se znatno smanji upotreba infuzija.

Četverogodišnje istraživanje, odnosno eksperiment je proveden na pacijentima, uz poštivanje svih etičkih i međunarodnih standarda.

Zadovoljavajući rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim istraživačkim visokoindeksiranim časopisima, a koji porazumijevaju da nova metoda koja je jedinstvena u svijetu donosi stvaranje izrazito malog reza na stomaku, upotrebu znatno manjih količina infuzija, smanjen je boravak pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, a uz to su izbjegnute i veće komplikacije.

"Mi sada imamo mini laporatorijski rez od osam do deset centimetara, također ne vadimo crijeva iz stomaka, čime je izbjegnuto njihovo oticanje, te sada ne dajemo preveliku količinu infzija koje su ranije punile vaskularno korito, što bubrezi nisu mogli preraditi te je dolazilo do punjenja crijeva", naglašava Piljić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Shodno novoj proceduri, pacijenti sada četvrti dan odlaze kući, dok su ranije u bolničkom krevetu provodili i do 15 dana, uz jake bolove.

"Kada je riječ o hiruškom dijelu rada, za pacijenta je veoma bitno da sonde u nosu sada stoje maksimalno jedan dan, dok je to ranije bilo znatno duže. Tome je doprinijelo smanjenje otoka crijeva čiji se rad sada znatno brže uspostavlja, uz uspostavu apsorpcije hranjivih materija, što je veoma bitno za održavanje integriteta sluznice crijeva i normalne bakterijske flore. Također, ova metoda rezultira bržom uspostavom funkcije pluća i bržim skidanjem s respiratora", kazao je Almir Kusturica, specijalista anestezije i reanimacije te član operativnog tima za izvođenje spomenute metode.

Almir Kusturica (Foto: A. K./Klix.ba)
Almir Kusturica (Foto: A. K./Klix.ba)

Bh. akademikinja Mirsada Hukić novu metodu u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ocjenjuje velikim uspjehom za svjetsku medicinu.

"Čestitam kolegi na ovoj inovativnosti i hrabrosti da ono što je kroz praksu uočio, uradio i napravio pretoči u jednu općeprihvatljivu metodu, koja je sada prepoznatljiva. Po tome su sada prepoznatljivi Tuzla i njen UKC", kazala je Hukić.

Mirsada Hukić (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirsada Hukić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tokom današnjeg predstavljanja metode naglašeno je da naša zemlja u znatno većoj mjeri mora posvetiti pažnju bh. nauci, između ostalog uz osiguravanje grantova za naučno-istraživačke projekte.