{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uspio plan Bakira Izetbegovića: Otvoren put za kandidaturu Šefika Džaferovića

23.5.2018. u 18:33
446
632
Uspio plan Bakira Izetbegovića: Otvoren put za kandidaturu Šefika Džaferovića
446
Uspio plan Bakira Izetbegovića: Otvoren put za kandidaturu Šefika Džaferovića
Foto: Klix.ba
Od samog početka nominacije Sebije Izetbegović za potencijalnu kandidatkinju SDA za Predsjedništvo BiH u političkim krugovima spekulisalo se kako će supruga Bakira Izetbegovića odustati od kandidature ukoliko isto učini i Denis Zvizdić. Navodno je još prije nekoliko mjeseci dogovoreno da SDA za člana Predsjedništva BiH kandiduje Šefika Džaferovića koji važi za osobu lojalnu bračnom paru Izetbegović.
Odluka potpredsjednika SDA BiH Denisa Zvizdića da povuče kandidaturu za člana Predsjedništva BiH i odluka Sebije Izetbegović da samo nekoliko dana nakon toga odustane od stranačke utrke za kolektivnog šefa države, potvrđuju višemjesečne spekulacije da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović još davno odlučio da za člana Predsjedništva BiH kandiduje potpredsjednika SDA Šefika Džaferovića.

Politički krugovi spekulišu kako će do Konvencije SDA zakazane za 26. maj i treći kandidat SDA za Predsjedništvo BiH Safet Softić odustati od kandidature što znači da će Konvencija SDA moći glasati samo za Šefika Džaferovića, odnosno da će kandidat ove stranke za Predsjedništvo BiH u konačnici biti izabran aklamacijom.

Prema svim procjenama, kompletan proces izbora kandidata SDA za Predsjedništvo BiH, a u koji su uključeni općinski odbori stranke, Kadrovska komisija SDA, Predsjedništvo SDA i Konvencija SDA imao je za cilj stvaranje prividne stranačke demokratije, jer se već od ranije znalo ko je favorit predsjednika SDA.

Sebija Izetbegović imala je priliku da odustane od kandidature još 11. maja 2018. godine kada je održana sjednica Kadrovske komisije SDA, a na kojoj je donesena odluka da SDA kandidata za Predsjedništvo BiH bira tajnim glasanjem. Kadrovska komisija usvojila je imena četiri kandidata i to Denisa Zvizdića, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića i Safeta Softića, a koja je proslijedila Predsjedništvu SDA na potvrđivanje.

Sjednica Predsjedništva SDA održana je 18. maja 2018. godine, a prema riječima Bakira Izetbegovića, njegova supruga tada je već ponudila da ne učestvuje u utrci. Izetbegović je nakon sjednice novinarima kazao kako je Sebija Izetbegović "dala to na dispoziciju Predsjedništvu SDA pa to za sada nije usvojeno".

"Na njoj je da odluči da li će da učestvuje u tome do Konvencije SDA", rekao je Izetbegović dodajući kako njegova supruga nema takve ambicije i nema političko iskustvo.

Međutim, nedostatak političkog iskustva nije je spriječio da definitivno ne povuče svoju kandidaturu sve dok Denis Zvizdić nije zatražio od Predsjedništva SDA da ga skinu s liste potencijalnih kandidata. Zvizdić je ostao principijelan i u skladu s ranijim izjavama povukao se iz svih daljnjih procedura, jer je Predsjedništvo SDA odbilo da kandidata za Predsjedništvo BiH bira aklamacijom (jedno ime, bez pojedinačnog izjašnjavanja).

Naime, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a koji je dobio najveći broj nominacija općinskih organizacija SDA, javno je izjavljivao kako smatra da je potrebno održati jedinstvo u stranci i ne dozvoliti da se stranačke kolege takmiče među sobom.

Već izvjesno vrijeme spekuliše se kako Bakir Izetbegović strahuje od jačanja Denisa Zvizdića koji je u proteklim godinama pokazao da nije neko ko razmišlja glavom aktuelnog predsjednika stranke, odnosno da nije funkcioner koji će bez razmišljanja izvršavati Izetbegovićeve naredbe.

Navodno je to razlog zbog kojeg je Sebija Izetbegović pristala da se nađe na listi kandidata SDA za Predsjedništvo BiH time šaljući jasnu poruku Zvizdiću da treba odustati od kandidature. Potpredsjednik SDA, svjestan činjenice da se takmiči protiv supruge predsjednika stranke, povukao je svoju kandidaturu.

Pet dana nakon toga s liste potencijalnih kandidata "obrisala" se i Sebija Izetbegović, čime su stvoreni uslovi za izbor Šefika Džaferovića kao kandidata SDA za Predsjedništvo BiH.

Inače, Džaferović važi za osobu lojalnu bračnom paru Izetbegović, a na političkim funkcijama nalazi se od 1996. godine, odnosno 22 godine. Proteklih 16 godina obnašao je dužnost zastupnika ili delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: