Pruženo 550 pregleda
62

Usložnjava se epidemiološka situacija u Tuzli: U bolnici 78 djece zbog morbila i drugih virusa

A. K.
Jedna od ambulanti pri Klinici za zarazne bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Jedna od ambulanti pri Klinici za zarazne bolesti u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zabilježen je porast broja djece koja su hospitalizirana u Klinici za dječije bolesti. Ljekari ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije zbog morbila, gripe i drugih virusa te popunjenost bolničkih kapaciteta.
Zbog simptoma uzrokovanih respiratornim virusima, influencom i parainfluencom na prijemnom odjeljenju Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli pruženo je više od 550 pregleda i intervencija.

"Trenutno je u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla hospitalizirano 78 djece, uz 56 majki pratilja, što ukazuje na ozbiljnost epidemiološke situacije, ali i predstavlja problem smještajnih kapaciteta", kazala je glasnogovornica UKC-a Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović.

Kako je istaknula, dobra organizacija i angažman zdravstvenog kadra omogućili su uredno fukcioniranje unutar bolničkog sistema te su oboljenja izazvana zaraznim uzročnikom stavljena pod nadzor i izolirana, a potom je vršen premještaj na Kliniku za zarazne bolesti.

"Trenutno je u Klinici za zarazne bolesti zbog pojave morbila hospitalizirano desetero djece, od kojih je većina dojenačke dobi", precizirala je Aščerić-Mujedinović.

Spomenuta oboljenja su karakteristična za zimski period. Prenose se kapljučnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela zaražene osobe. Karakterizira ih i povišena tjelesna temperatura, a moguća je i pojava komplikacija u vidu upale pluća ili mozga.