Skupštinsko pitanje
1k

Uslovljavanje studenata kupovinom knjiga? Fakulteti UNSA-e tvrde da nemaju takvih prijava

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Većina fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) tvrdi da im nije prijavljeno, odnosno da se studenti za izlazak na ispit ne uslovljavaju kupovinom knjiga pojedinih profesora koji im predaju.

Samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović je pitao odgovorne da li je tačno da se ovo dešava. Da ovaj problem postoji, učestalo tvrdi dio studenata. Međutim, rukovodstva fakulteta uvjeravaju da im to nije prijavljeno, odnosno da se to ne dešava.

"Po pitanju uslovljavanja studenata kupovinom knjiga, prema saznanjima rukovodstva fakulteta i akademija, članovi akademske zajednice ne uslovljavaju studente kupovinom knjiga. Rukovodstva fakulteta i akademija su izjavila da nisu primila prijave studenata u vezi s uslovljavanjem izlazaka na ispit kupovinom knjiga", naveo je rektor UNSA-e Rifat Škrijelj u odgovoru Marjanoviću.

U pojedinačnim odgovorima fakulteta je naglašeno da, osim što im nije prijavljeno, nemaju saznanja o ovoj vrsti aktivnosti, dok su neki jasno naveli da se to ne dešava.

U priloženim odgovorima, objavljenim na web stranici Skupštine Kantona Sarajevo, izostao je konkretan odgovor Šumarskog fakulteta, dok odgovor Fakulteta za upravu nije naveden.

Izuzetak je Fakultet zdravstvenih studija, gdje su naveli da su imali dvije prijave po ovom pitanju, ali da im nakon inspekcijskih radnji nisu dostavljeni nalazi o neregularnosti.