Građani upozoreni
13

Usljed topljenja snijega u porastu svi vodostaji sliva Une i Sane

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vodostaj rijeke Une premašio je kritičnu tačku od 100 cm, a naglo topljenje snijega uzrokovalo je porast vodostaja skoro svih rijeka sliva Une i Sane.

Već nekoliko dana vodostaj rijeke Une ima tendenciju rasta, a u toku jučerašnjeg dana premašena je kritična tačka od 100 cm. Sinoć u 20 sati vodostaj je iznosio 109 cm, dok je danas zabilježen blagi pad i vodostaj je 105 cm. Vodostaj rijeke Klokot u Bihaću također je premašio kritičnu tačku (238 cm) i iznosi čak 355 cm. Pored toga, zabilježeni su porasti vodostaja potoka, kao i kanala za odvodnju oborinskih voda.

U proteklim danima otopile su se velike količine snijega (27. februara u Bihaću je izmjereno 107 cm), no snijega i dalje ima (jutros 41 cm), tako da je za očekivati porast vodostaja i u narednim danima.

Zbog porasta vodostaja rijeke Une i Klokota, a vodeći se vremenskim prognozama za naredni period, iz Civilne zaštite Grada Bihaća upozorili su sve fizičke i pravne osobe koje žive i rade u priobalnom pojasu rijeka Une i Klokota da iz svojih stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene – potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja navedenih rijeka. Osim toga, građanima je upućena molba da izvrše pripremne radnje samozaštite i zaštite vlastite imovine.

Savjetovano im je da u stanu ili kući isključe glavne prekidače, sve električne uređaje i zatvore vodu, uklone namještaj, pitku vodu i životne namirnice iz više dijelova kuće ili stana, budu spremni evakuisati domaće životinje ili ih osloboditi iz objekata u kojima su smješteni, budu pripremljeni u slučaju da moraju napustiti domaćinstvo - pripreme ranac ili torbu s ličnim dokumentima i osnovnim stvarima poput baterijske lampe, pištaljke, kabanice za kišu, tople odjeće, duboke obuće, flaše s vodom za piće, tranzistorom i rezervnim baterijama, štapom, konopcem i slično.

Prema podacima Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, unatoč porastu vodostaja nisu zabilježeni značajniji problemi i za sada nema ugroženih objekata u ovom kantonu. Jedino je u Bihaću ponovo došlo do povećanja izdašnosti i mutnoće vode na izvorima pa se građanima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Nakon višednevnog porasta, vodostaji rijeka Sane i Sanice u Sanskom Mostu, Mutnice u Cazinu i Kladušnice u Velikoj Kladuši danas miruju ili imaju tendenciju blagog pada.