BiH
62

Usljed povećanog broja ubistava, u Psihijatrijskoj bolnici Sarajevo bit će izgrađen odjel za forenzičke pacijente

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Psihijatrijska bolnica Sarajevo će usljed povećanog broja krivičnih djela i ubistava naredne godine početi gradnju novog objekta u kojem će biti smješteno odjeljenje za forenzičke pacijente, kazao je za Klix.ba direktor Muhamed Ahmić.

Odjel za forenzičke pacijente trenutno postoji u bolnici na Sokocu, a kako saznajemo, iako je ranije najavljivano, Zavod za forenziku neće biti otvoren do kraja ove godine.

Doktor Ahmić u razgovoru za naš portal kaže da inicijativa za uspostavljanje odjela za forenzičke pacijente u sklopu Psihijatrijske bolnice Sarajevo postoji nekoliko godina pa i iz prethodnog mandata doktora Omera Ćemalovića.

"Trenutno smo u fazi izrade idejnog elaborata za otvaranje odjela za forenzičku psihijatriju. Ideja je da se na odjelu za forenzičku psihijatriju liječe duševni bolesnici kojima je sud izrekao mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja, da se provodi takozvano liječenje na slobodi te da se rade timska psihijatrijska vještačenja za potrebe tužilaštava i sudova. U okviru odjeljenja želimo vršiti edukaciju iz oblasti forenzičke psihijatrije", kazao je Ahmić.

Potrebe društva nalažu uspostavljanje ovakvih odjeljenja

Ahmić ističe kako je ideja za osnivanje forenzičkog odjeljenja nastala usljed potreba društva i okoline u kojoj živimo.

"Ukoliko odjeljenje bude namijenjeno za potrebe pacijenata iz Kantona Sarajevo, kapacitet će biti blizu 20, a ukoliko bude na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, kapacitet će biti blizu 70 ležećih pacijenata", navodi naš sagovornik i dodaje kako će uložiti sve napore da ovaj odjel bude uspostavljen naredne godine.

Psihijatrijska bolnica Jagomir u Sarajevu je prije agresije na BiH imala 300 kreveta i 50 mjesta za dnevni tretman duševnih bolesnika, lociranih u sedam odvojenih građevinskih objekata. Danas je stanje nešto drugačije.

Bivši direktor Psihijatrijske bolnice Sarajevo Omer Ćemalović ranije je za Klix.ba kazao kako se kontinuirano radi na projektu izgradnje bolnice, gdje će biti smješteni pacijenti koji imaju više od 60 godina. Istakao je da je riječ o posebnim kategorijama i slojevima stanovništva koji zahtijevaju posebnu brigu i svakako odvojen prostor.

"Moja i misija mog tima je da se oformi odjeljenje i zasebna ustanova za forenzičku psihijatriju te da se formira dnevna, dnevno-noćna, vikend i holiday bolnica za osobe s duševnim smetnjama koje su starije od 65 godina, jer je to svakim danom sve veći i teži problem u KS", kazao je ranije Ćemalović.

Ministrica zdravsta KS Zilha Ademaj je na sjednici Skupštine KS kazala kako će ministarstvo uložiti napore da se ovo odjeljenje što prije otvori te da će se inicijativa uskoro naći.

Zavod za forenziku na Sokocu neće biti otvoren ove godine

Iako je ranije najavljeno da će Zavod za forenzičku medicinu na Sokocu biti otvoren 1. novembra ove godine, to se ipak neće desiti, s obzirom na nedostatak stručnog medicinskog kadra. Direktor Psihijatrijske bolnice u Sarajevu ističe da bolnica na Sokocu nije namijenjena za smještaj i tretman forenzičkih pacijenata koje bi trebao tretirati Zavod na Sokocu.

"On sigurno neće biti otvoren do kraja ove godine, a kazali su to i iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Mi ne možemo preuzeti pacijente iz Psihijatrijske bolnice sa Sokoca, jer trenutno nemamo kapaciteta, a treba napomenuti da ćemo na naše odjeljenje smjestiti i sedam pacijenata iz Kazneno-popravnog zavoda iz Tuzle", dodao je Ahmić.

Radom ove ustanove bit će ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti, a BiH je izvršila sve preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja.

Forenzičke bolesnike nadziru policijski službenici KPZ-a Sarajevo. Problem forenzičkih pacijenata je vrlo složen i težak, kako društveno, tako i sigurnosno te humano, jer i osobe koje su počinile najteža krivična djela u stanju bolesti zaslužuju adekvatan tretman - liječenje.