BiH
4

Nakon dvije godine od otvaranja Zavod za forenzičku psihijatriju će 1. novembra primiti prve pacijente

Piše: A. B.
Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako je ranije bilo najavljeno da će Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu prve pacijente primiti početkom septembra 2016. godine, datum je ipak prolongiran za 1. novembar, kazao je za Klix.ba direktor Zoran Kosorić.

Prema njegovim riječima, sve je spremno za prijem prvih pacijenata, a u narednom periodu akcenat će biti stavljen na realizaciju programa edukacije svih zaposlenika u zavodu koji je smješten na Podromaniji kod Sokoca, za koji je Vlada Švicarske izdvojila 6,7 miliona KM.

Direktor Kosorić ističe da se na prijem pacijenata čekalo dugo zbog nedostatka medicinskog kadra koji bi brinuo o mentalno nestabilnim osobama koje su počinile određeno krivično djelo. Na Sokocu je prije nekoliko dana održan prvi sastanak budućeg osoblja Zavoda, gdje su ih predstavnici Ministarstva pravde BiH upoznali o relevantnim pravilnicima i načinu ostvarivanja svih potrebnih mjera sigurnosti.

"U potpunosti smo spremni dočekati prve pacijente. U Zavodu je 50 ljekara, medicinskog i drugog osoblja, a kada bude ispunjen kapacitet od 200 bolesničkih kreveta, bit će zaposleno 140 radnika. Otvaranjem Zavoda rasteretit će se kapacitet forenzičkog odjela u Psihijatrijskoj bolnici koja se nalazi prekoputa", izjavio je direktor Kosorić.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u prethodnom periodu menadžment ove ustanove činio je napore na prevazilaženju problema s kojima su se susretali kako bi Zavod počeo raditi u punom kapacitetu. U prethodnom periodu su zabilježeni problemi u osiguravanju stručnog medicinskog kadra (subspecijalista forenzičke psihijatrije i specijalista psihijatrije ili neuropsihijatrije), jer se na nekoliko raspisanih javnih konkursa niko nije javio.

Prolongiranje rada navedenog Zavoda pravda se i činjenicom da je poslovanje zdravstvene ustanove, organizacija rada i zapošljavanje u nadležnosti rukovodstva ustanove. Inače, za opremanje Zavoda za forenzičku psihijatriju potpisan je sporazum za realizaciju navedenog projekta s Ministarstvom vanjskih poslova Švicarske (koje predstavlja Švicarska agencija za razvoj i saradnju) koje je osiguralo sredstva u iznosu 2.150.000,00 KM.

Iz Ministarstva pravde BiH za naš portal ističu kako je stavljanje u funkciju forenzičke psihijatrije na Sokocu od ogromne važnosti za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH, jer se osobe kojima je neophodna stručna medicinska pomoć godinama nalaze u neadekvatnom smještaju u KP zavodima ili drugim ustanovama. 

"Trenutno imamo 154 forenzička pacijenta, a riječ je o osobama koje su krivična djela počinila u stanju smanjene uračunjivosti, pod utjecajem opijata i slično, a kojima će na ovaj način biti omogućen adekvatan program liječenja. Najveći broj zaposlenih činit će medicinsko osoblje, prije svega psihijatri i psiholozi", kazala je glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Forenzička psihijatrija je u sistemu zdravstvenih ustanova RS-a, ali će služiti svim zatvorenicima iz BiH kojima je ova vrsta zdravstvenog zbrinjavanja neophodna. U izgradnju ovog Zavoda Vlada Švicarske je, posredstvom Ministarstva pravde BiH, uložila više od tri miliona eura. Projekat je napravljen tako da bude samoodrživ, odnosno da za svakog korisnika dnevni iznos od 35 eura troškova snosi onaj ko ga uputi u tu ustanovu.

Radom ove ustanove bit će ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti, a BiH je izvršila sve preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja.

Zavod je prošle sedmice posjetio predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je istakao kako je zapošljavanje 140 radnika na području općine Sokolac dobar pomak za unapređenje lokalne zajednice. Trenutno je aktuelan tender za javnu nabavku lož ulja, mesa i mesnih prerađevina za potrebe ove medicinske ustanove.