Izvještaj FUCZ-a
43

Usljed jakog nevremena u Sarajevu poplavljeni stambeni objekti i pojedine institucije

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jučerašnja kiša, na više područja u Kantonu Sarajevo, uzrokovala je pojavu bujičnih voda i začepljenja šahtova te odvoda, što je dovelo do plavljenja pojedinih podrumskih prostorija, garaža, kao i drugih prostorija i saobraćajnica, saopćila je Federalna uprava Civilne zaštite.

U naselju Švrakino Selo, u ulicama Safeta Hadžića br. 96 i Adil-bega Firdusa Čikma br. 35., voda je ušla u podrume stambenih objekata i u garaže, kao i u naselju Butmir, u ulicama Hipodrum br. 116. i 45.

U naselju Pofalići, u Krivajskoj ulici na broju 1, voda je prodrla u prostorije privatne zdravstvene ustanove "dr. Solaković", kao i u prostore Službe za poslove sa strancima u ulici Braće Mulića br. 38 te hotela "Emiran" u Aleji Bosne Srebrene u općini Novi Grad i preduzeća GRAS u ulici Velikih drveta.

Jedno vozilo je bilo zarobljeno u vodi na raskrsnici prekoputa doma zdravlja Saraj Polje.

U općini Novo Sarajevo, voda je ušla u poslovne prostorije firme "Motorex" u Triglavskoj ulici na broju 4., kao i u stambeni objekat u ulici Gabrielle Moreno Locatelli na broju 21 te u Višegradskoj ulici br. 24 u garažu i u dvorište. Poplavljen je i parking u Olimpijskoj ulici u općini Novi Grad.

Voda je prodrla i u podrumske prostorije Vrhovnog suda FBiH u centru grada, kao i u garaže u Novom Gradu u ulici Branislava Nušića na broju 158.

Na području Općine Hadžići, poplavljen je sporedni put u ul. IX Brdske brigade i ul. Binježevo br. 47. Tu je voda prouzrokovala odron zemlje i pregradila potok.

Prekoputa Euroherca u Novom Gradu poplavljen je stambeni prostor, dok se kanalizacija izlila u dvorište kuće u Igmanskoj ulici br. 67 u Hadžićima.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite je o primljenim informacijama obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite po čijem su nalogu obaviještene i općinske službe civilne zaštite te im je naloženo da u skladu s nadležnostima odmah preduzmu neophodne mjere na otklanjanju posljedica kišnih padavina.

Profesionalna vatrogasna jedinica je intervenirala na ispumpavanju vode iz prostorija Službe za odnose sa strancima, privatne zdravstvene ustanove "Dr. Solaković", hotela "Emiran" i preduzeća GRAS.

U ulici Ante Babića b.b., na raskrsnici prekoputa doma zdravlja Saraj Polja, pomogla je u izvlačenju vozila iz vode.

Općinska služba civilne zaštite općine Centar je angažirala Vatrogasno društvo "Bjelave" na ispumpavanju vode iz prostorija Vrhovnog suda FBiH.

Općinska služba civilne zaštite Novo Sarajevo je poslala ekipu i nadležnog inspektora u ul. Krivajska br.1, u naselju Pofalići, gdje je voda bila ušla u prostorije privatne zdravstvene ustanove "Dr. Solaković". Na toj lokaciji je problem klizište aktivno više godina, koje prouzrokuje pucanje i začepljenje vodovodne i kanalizacione mreže. Nadležni inspektor je sačinio zapisnik i problem treba riješiti u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo.

Općinska služba civilne zaštite Novi Grad je angažirala svoju Gorsku službu spašavanja i općinske strukture Civilne zaštite na otklanjanju posljedicama na lokacijama: ul. Ante Babića b.b., na raskrsnici prekoputa doma zdravlja Saraj Polje na izvlačenju vozila iz vode, u ul. Safeta Hadžića br.96. i ul. Adilbega Firdusa Čikma br. 35. u naselju Švrakino Selo na ispumpavanju vode i pna reventivnom obilasku terena na području Općine Novi Grad.

Ekipa Općinke službe civilne zaštite Ilidža je obišla sva ugrožena područja (ul. Put Famosa br. 20., ul. Lasičke Megare br. 24., ul. Sabita Užičanina br. 2., ul. Orlovača b.b., ul. 13. Juli do broja 13. i ul. Hipodrum br. 116. i 45.), gdje je voda bila ušla u podrumske prostorije stambenih objekata i u garaže te nanijela zemlju i druge otpadne materijale u odvodne kanale. Ekipe civilne zaštite će i dalje obilaziti ugrožena područja i ako bude potrebno, preduzimati mjere na otklanjanju posljedica od eventualnih novih kišnih padavina.

Općinska služba civilne zaštite Hadžići je angažirala Vatrogasno društvo "Tarčin" na raščišćavanju odrona zemlje u ul. Binježevo br. 47. i ispumpavanju vode sa sporednog puta u ul. IX Brdske brigade.