Rješavanje gorućeg problema
0

FOTO / Uskoro završetak prve faze izgradnje groblja u Banjoj Luci

Piše: D. T.
Na novom banjalučkom Centralnom gradskom groblju u naselju Vrbanja ovih dana su u toku završni radovi prve faze izgradnje ovog modernog kompleksa, a prve sahrane trebale bi biti obavljene do kraja ove godine.
Na ovaj način će, u narednih pet godina, biti riješen jedan od gorućih problema grada na Vrbasu, koji je već decenijama imao problem s manjkom grobnih mjesta.

Ekipa portala Sarajevo-x.com je danas posjetila lokaciju novog Centralnog groblja u Banjoj Luci, gdje smo zatekli radnike koji rade na uređenju staza i grobnih mjesta.

Oni su nam potvrdili da je potrebno uraditi i ogradu oko groblja, čime će prva faza izgradnje kompleksa biti i okončana.

Nakon toga, Banja Luka će dobiti oko 4.000 novih grobnih mjesta, koja bi prema analizama trebala zadovoljiti potrebe do 2017. godine.

Na novom groblju je napravljena i aleja velikana i zaslužnih građana u kojoj će biti oko 300 grobnica, a projektnim planom planiran je i krematorij.

Prema najavama iz banjalučkog preduzeća Gradsko groblje, cijena grobnog mjesta na Centralnom groblju u Vrbanji će biti oko 1000 KM, na potpuno uređenom mjestu.

Kao što smo se danas uvjerili, na prilazima groblju su završene pristupne saobraćajnice i parkinzi, a izgrađena je kompletna vodovodna, kanalizaciona i električna infrastruktura.

Prema planu, nakon završetka sve tri faze izgradnje, Centralno gradsko groblje u Banjoj Luci bi trebalo zadovoljavati potrebe grada u narednih 30 godina, a kompletan projekt je procijenjen na oko 30 miliona KM.