{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uskoro zakon o ponašanju delegata iz RS u Domu naroda BiH"

F
18.8.2010. u 16:53
0
34
"Uskoro zakon o ponašanju delegata iz RS u Domu naroda BiH"
0
"Uskoro zakon o ponašanju delegata iz RS u Domu naroda BiH"
Milorad Dodik
Republika Srpska će prije izbora u oktobru donijeti zakon o delegatima RS-a u Domu naroda Parlamenta BiH, najavio je danas predsjednik Vlade i SNSD-a Milorad Dodik.
Tvrdi da je to logično zbog činjenice da se ti delegati biraju u Narodnoj skupštini RS-a te da oni ne mogu da se ponašaju samostalno, već da zastupaju interese RS-a.

On je kao “neodgovornu” nazvao izjavu federalnog premijera Mustafe Mujezinovića da je neprovedivo odluku Suda u Strasbourgu u predmetu "Branimir Đokić" primijeniti na bar hiljadu stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba.

“S tog mjesta se nije očekivalo da se na taj način govori”, dodao je Dodik i naveo da je i RS imala odluka koje joj nisu išle u prilog, ali ih je, kaže, provodila.

“Mi ćemo biti na strani korisnika tih stanova i prava koji su ovom odlukom potencijalno navedeni da treba da dobiju stanove natrag ili adekvatnu naknadu”, rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kazao je i da Federacija BiH ne želi provesti odluku Doma za ljudska prava o preuzimanju isplate penzija za oko 35.000 penzionera koji su penzije zaradili na teritoriji tog entiteta, a "taj dug je dostigao oko 250 do 300 miliona maraka, jer je Fond PIORS-a nastavio da im isplaćuje penzije”.

RS, naveo je, taj novac traži i neće odustati od njega. Tvrdi i da će “neodgovornost federalnih vlasti i u vezi s ‘Elektroprenosom BiH’ dovesti do zastoja i vjerovatno prestanka rada tako jedne nemoguće korporacije u kojoj se želi sav novac za investiranje uključiti u FBiH, a ne uvažiti potrebe RS-a".

Ističe da entitetska vlada nije odustala od izgradnje mreže autoputeva u RS-u, te da je “gotovo izvjesno da će s jednim konzorcijem iz Slovenije biti finaliziran ugovor za izgradnju puta Doboj - Banja Luka ako se dobiju donacije koje su tražene za izvođenje tih radova”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: