BiH
0

Uskoro sastanak stručnjaka o Ljubljanskoj banci?

FENA
Slovenski financijski stručnjak za pitanje Ljubljanske banke France Arhar izjavio je u petak da je posljednjih dana u kontaktu s hrvatskim stručnjakom za isto pitanje Zdravkom Rogićem i da razgovaraju o novom sastanka.

"Posljednjih dana s kolegom Rogićem razgovaram o novom sastanku", rekao je Arhar za Slovenski radio, dodavši da je rezultat njihova zadnjeg susreta 4. oktobara na Bledu poznat i da su ga tada javno predočili.

Kako je rekao, treći njihov susret održan na Bledu doveo je na toj razini do suglasnosti da se o pitanju stare devizne štednje razgovori nastave na multilateralnoj osnovi, u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, s time da su došli i do naznaka kako riješiti pitanje štednje u Ljubljanskoj banci Zagreb, o čemu bi trebale odlučiti dvije vlade.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdi međutim da mu Arhar nije predočio nikakav prijedlog o rješenju pitanja devizne štednje u Ljubljanskoj banci, te inzistira na povlačenju tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima kao preduvjetu za razgovore u Baselu i za početak procedure ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u Sloveniji.