Regija
0

Erjavec ponovio da nema kompromisnog prijedloga o Ljubljanskoj banci

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da nikakav novi kompromisni dogovor o Ljubljanskoj banci Zagreb, koji bi dali financijski stručnjaci dviju vlada Zdravko Rogić i France Arhar, ne postoji i da mu je to potvrdio i slovenski stručnjak France Arhar s kojim je govorio najprije u utorak, a onda i u srijedu navečer, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Erjavec je popodne nakon sjednice strateškog vijeća za ekonomske odnose s inozemstvom pred novinarima komentirao izjave hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić da takav kompromisni dogovor postoji i da je sada na dvjema vladama da ga prihvate ili ne, za što kod hrvatske vlade postoji spremnost.

Erjavec je rekao da ga čudi što hrvatska ministrica govori o kompromisnom prijedlogu Rogića i Arhara, kad mu je sam Arhar potvrdio da takvog prijedloga nema i da je zadnji njegov sastanak s Rogićem bio na Bledu početkom oktobara. On je dodao da u slovenskom ministarstvu nema nikakvog dokumenta koji bi svjedočio o postojanju takvog prijedloga.

Slovenski je ministar ponovio stajalište iz izjave slovenskog ministarstva u vezi s navodnim kompromisnim prijedlogom Arhara i Rogića koje je objavljeno u srijedu. Kazao je da su Arhar i Rogić na svom zadnjem sastanku održanom početkom oktobara na Bledu dali prijedlog da se spor rješava u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu kao sukcesijsko pitanje, ali da Slovenija očekuje da se prije toga povuku tužbe protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

Na pitanje je li zadnjih dana o navodnom kompromisnom prijedlogu za Ljubljansku banku razgovarao s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić, Erjavec je izjavio da nije i da za to "nema nikakve potrebe", javila je Slovenska tiskovna agencija STA.