BiH
0

Uskoro sastanak hrvatskih stranaka

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predstavnici četiri stranke potpisnice Kreševske deklaracije danas su u Mostaru potvrdili da će u organizaciji HDZ-a 1990 uskoro biti organizovan prošireni svehrvatski sastanak.

HDZ 1990, HSP (Đapić-dr.Jurišić), HSS-NHI i NS "Radom za boljitak" zaključile su da bi se na tom sastanku trebalo da nađu predstavnici svih hrvatskih stranaka, visoki crveni velikodostojnici, državni parlamentarci, ali i zastupnici dva HDZ-a iz hrvatskog Sabora.

Cilj sastanka bio bi upućivanje jasne poruke da BiH ne može biti funkcionalna sve dok Hrvati ne ostvare punu ravnopravnost. 

Predsjednik HSP-a BiH (Đapić-dr. Jurišić) Zvonko Jurišić kritikovao je nepojavljivanje predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović na današnjem sastanku, ali je ipak, kao i ostale stranke, pružio podršku HDZ-u u nastavku butmirskog procesa pod uslovom da je u njihova zalaganja ugrađena Kreševska deklaracija. 

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, komentarišući butmirski proces i ustavne promjene, rekao je da će i dalje zastupati sveukupnu reformu, koja će podrazumijevati ukidanje dva entiteta i uređenje federalnih jedinica, pri čemu broj jedinica nije primaran. 

Govoreći o tome da li je službeni Zagreb od hrvatskih pregovarača tražio prihvatanje butmirskog paketa, Ljubić je odgovorio da su predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Jadranka Kosor jasno podržali ravnopravnost Hrvata.