{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati za cjelovitu promjenu ustava

S
1.2.2010. u 18:27
0
13
Hrvati za cjelovitu promjenu ustava
0
Hrvati za cjelovitu promjenu ustava
Božo Ljubić
Lideri šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije odlučili su danas na sastanku u Mostaru da će prihvatiti samo cjelovitu promjenu Ustava BiH, bez obzira na razne signale iz Evrope, javio je dopisnik Srne.
Međutim, kada je riječ o dubljim tumačenjima reforme Ustava, stranke su iskazale različite stavove.

Sve stranke kreševske šestorke zalažu se za ostanak izbornog praga od tri odsto, dok ih pet smatara da treba podržati sistem zatvorenih lista da bi se omogućila ravnomjerna zastupljenost po svim osnovama, a protiv je samo Narodna stranka "Radom za boljitak".

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je mala vjerovatnoća da će se o ustavnim promjenama bilo šta dogovoriti, s obzirom da ubrzo predstoje izbori i dodaje da će stranka, ipak, učestvovati u svim razgovorima o tom pitanju.

"Nikada nisam rekao da se zalažem za treći entitet, već da je jasan stav stranke da se BiH treba što prije ustavno redefinisati, a danas je dogovoreno da se stoji na načelima Krešeske deklaracije, koja je ranije usvojena", rekao je Čović i ponovio da HDZ BiH predlaže tri nivoa vlasti, od kojih je srednja sa četiri federalne jedinice sa sjedištima u Mostaru, Banjaluci, Tuzli i Sarajevu.

Predsjednik HDZ BiH pesimista i je i kada je riječ o "Dejtonu 2", ističući da BiH ne može otvoriti svoj evropski put bez promjena Ustava.

"BiH treba shvatiti da ne možemo otvoriti svoj evropski put bez promjene Ustava, ali ako budemo očekivali da to neko za nas uradi napravićemo u startu dvije greške. Jedna je da vjerujemo da će to neko za nas uraditi, a ja vjerujem da neće, a druga je da će neko za nas Hrvate nešto dobro uraditi", poručio je Čović, dodajući da su mnoge izmjene do sada urađene na štetu hrvatskog naroda.

On je dodao da je na današnjem sastanku lidera šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije bilo riječi i tome "na koji način onemogućiti Bošnjake da biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

"Nama je jasno da to ne može biti hrvatski član Predsjedništva, bez obzira šta napisao na vratima svoje kancelarije", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka.


Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasio je da je BiH nemoguća kao dvoentitetska i kao centralizovana unitarna država, te istakao da će ova stranka učiniti sve da Hrvati imaju legitimnog predsjednika.

On je istakao da bi BiH bila funkcionalna i ravnopravna sa tri multietnička entiteta i dva distrikta - Sarajevo i Brčko, ali da to i nije jedina mogućnost.

Predsjednik HSS-NHI Ljiljana Lovrić ne vjeruje da će se ustavne reforme dogoditi do izbora.

Potpredsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Jerko Ivanković Lijanović rekao je da je danas očekivao da ga Kreševska šestorka podrži u kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, "kako bi bio pobijeđen Željko Komšić".

Lijanović je konstatovao da, nažalost, do tog dogovora nije došlo, te da će sa svojom strankom ići sam u borbu za mjesto u Predsjedništvu BiH.


Domaćin sastanka, predsjednik HKDU-a Ivan Musa naglasio je da je sa današnjeg sastanka poslata i inicijativa prema vrhu Hrvatske da primi Kreševsku šestorku.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o prebivalištu Hrvatske, Ljubić je rekao da je strateški interes Hrvatske da Hrvati ostanu u BiH i da će o tom pitanju sve stranke razgovarati sa zvaničnim Zagrebom.

Čović je, izražavajući zabrinutost zbog izmjena hrvatskog ustava i zakona o prebivalištu, rekao da se nada da će o tom pitanju biti riječi 5. februara u Zagrebu, na sastanku HDZ-ova Hrvatske i BiH.

"Skromna dva glasa koja imamo u hrvatskom Saboru uradiće sve da nijedan građanin BiH zbog administracije ne napusti BiH da bi dobio drugu privilegiju", rekao je Čović dodajući da nikakvo pismo nije poslano Zgrebu i da nije pametno dopisivati se o ovom problemu.

Predsjednik HKDU-a Ivan Musa najavio je da će se naredni sastanak lidera šest stranaka potpisnica Kreševske deklaracije održati 1. marta, u organizaciju HDZ-a 1990.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: