{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro sanacija dijela Vratničkog bedema u Sarajevu

F
12.6.2012. u 16:04
0
0
Uskoro sanacija dijela Vratničkog bedema u Sarajevu
0
Uskoro sanacija dijela Vratničkog bedema u Sarajevu
Završen je projekt za sanaciju dijela Vratničkog bedema i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, kao nosilac projekta, uskoro bi trebalo da raspiše poziv za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.
Vratnički bedem je dio tvrđave u starom dijelu Sarajeva, koja je izgrađena između 1729. i 1739. godine, po nalogu Ahmed-paše, tadašnjeg upravnika Bosne.

Dio Vratničkog bedema, koji se nalazi u ulici Bakije sokak u neposrednoj blizini Strošićke tabije, bit će saniran u dužini od oko 40 metara.

Projekt će koštati 40.000 KM, a finansirat će ga Općina Stari Grad.

U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a pojašnjavaju da se kamenje s ovog dijela Vratničkog bedema zbog dotrajalosti obrušavao u dvorišta obližnjih kuća pa je predstavljao opasnost za građane.

- Zid će biti saniran u postojećoj visini od 2,5 do tri metra. Kamenje ćemo vratiti na mjestima na kojima nedostaje i bit će sanirana postojeća udubljenja. Iskoristit ćemo već postojeći kamen od kojeg je bedem i napravljen, pojasnili su u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a.

Istakli su da je sanacaija dijela Vratničkog bedema nastavak projekta koji je počeo prošle godine.

- Prošle godine sanirali smo zid u dužini od 55 metara i visini od tri do 4,5 metara. Osim sanacije kamenog materijala zid je isfugovan i radnici su postavili rukohvate oko zida i ofarbali ih, podsjetili su u Zavodu.

Prošlogodišnju sanaciju Vratničkog bedema također je finansirala Općina Stari Grad s 91.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: