{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro sanacija dijela Vratničkog bedema u Sarajevu

F
12.6.2012. u 16:04
0
0
Uskoro sanacija dijela Vratničkog bedema u Sarajevu
0
Uskoro sanacija dijela Vratničkog bedema u Sarajevu
Završen je projekt za sanaciju dijela Vratničkog bedema i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, kao nosilac projekta, uskoro bi trebalo da raspiše poziv za odabir najpovoljnijeg izvođača radova.
Vratnički bedem je dio tvrđave u starom dijelu Sarajeva, koja je izgrađena između 1729. i 1739. godine, po nalogu Ahmed-paše, tadašnjeg upravnika Bosne.

Dio Vratničkog bedema, koji se nalazi u ulici Bakije sokak u neposrednoj blizini Strošićke tabije, bit će saniran u dužini od oko 40 metara.

Projekt će koštati 40.000 KM, a finansirat će ga Općina Stari Grad.

U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a pojašnjavaju da se kamenje s ovog dijela Vratničkog bedema zbog dotrajalosti obrušavao u dvorišta obližnjih kuća pa je predstavljao opasnost za građane.

- Zid će biti saniran u postojećoj visini od 2,5 do tri metra. Kamenje ćemo vratiti na mjestima na kojima nedostaje i bit će sanirana postojeća udubljenja. Iskoristit ćemo već postojeći kamen od kojeg je bedem i napravljen, pojasnili su u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a.

Istakli su da je sanacaija dijela Vratničkog bedema nastavak projekta koji je počeo prošle godine.

- Prošle godine sanirali smo zid u dužini od 55 metara i visini od tri do 4,5 metara. Osim sanacije kamenog materijala zid je isfugovan i radnici su postavili rukohvate oko zida i ofarbali ih, podsjetili su u Zavodu.

Prošlogodišnju sanaciju Vratničkog bedema također je finansirala Općina Stari Grad s 91.000 KM, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: