Uskoro rješavanje problema bježanja od pravde

S
SRNA
3.11.2009. u 12:11
0
7
Uskoro rješavanje problema bježanja od pravde
0
Uskoro rješavanje problema bježanja od pravde Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor najavili su danas u Sarajevu da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor o krivičnim stvarima koji će onemogućiti sadašnju praksu da se dvojno državljanstvo koristi za izbjegavanje izdržavanja kazni u nekoj od zemalja.
Kosorova je na konferenciji za novinare istakla da bi potpisivanje ovog sporazuma koji je već parafiran bila poslana važna poruka da su i Hrvatska i BiH države vladavine prava.

Tokom sastanka je istaknuta potreba da se u narednom periodu potpišu ugovori o imovinsko pravnim odnosima, povratku izbjeglica, o tajnim podacima i turizmu, a bilo je riječi o zaštiti imovine preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, posebno "Agrokomerca" i o terminalima u Pločama.

Špirić je upoznao Kosorovu o trenutnim izazovima BiH na evroatlanskom putu i naglasio da je dijalog unutar BiH nezamjenljiva formula za uspjeh.

"Moramo ući u fazu u kojoj međusobno više vjerujemo jedni drugima", rekao je Špirić.

On je Kosorovoj zahvalio na podršci Hrvatske BiH na evroatlanskom putu i na podršci za nestalnog člana u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Kosorova je istakla da su odnosi između dvije zemlje zaista dobrosusjedski ukazavši da ekonomska saradnja mora jačati iz dana u dan.

Kosorova i Špirić su najavili da će se ovog mjeseca sastati komisije dvije države za pitanje međudržavne granice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: