Sastanak Špirić - Kosor
0

Uskoro rješavanje problema bježanja od pravde

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor najavili su danas u Sarajevu da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor o krivičnim stvarima koji će onemogućiti sadašnju praksu da se dvojno državljanstvo koristi za izbjegavanje izdržavanja kazni u nekoj od zemalja.

Kosorova je na konferenciji za novinare istakla da bi potpisivanje ovog sporazuma koji je već parafiran bila poslana važna poruka da su i Hrvatska i BiH države vladavine prava.

Tokom sastanka je istaknuta potreba da se u narednom periodu potpišu ugovori o imovinsko pravnim odnosima, povratku izbjeglica, o tajnim podacima i turizmu, a bilo je riječi o zaštiti imovine preduzeća iz BiH u Hrvatskoj, posebno "Agrokomerca" i o terminalima u Pločama.

Špirić je upoznao Kosorovu o trenutnim izazovima BiH na evroatlanskom putu i naglasio da je dijalog unutar BiH nezamjenljiva formula za uspjeh. 

"Moramo ući u fazu u kojoj međusobno više vjerujemo jedni drugima", rekao je Špirić. 

On je Kosorovoj zahvalio na podršci Hrvatske BiH na evroatlanskom putu i na podršci za nestalnog člana u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Kosorova je istakla da su odnosi između dvije zemlje zaista dobrosusjedski ukazavši da ekonomska saradnja mora jačati iz dana u dan.
Kosorova i Špirić su najavili da će se ovog mjeseca sastati komisije dvije države za pitanje međudržavne granice.