BiH
33

Uskoro odluka o uvođenju naknade za plastične kese

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) dostavili su dodatne podatke koji će pomoći resornim entitetskim ministarstvima za zaštitu okoliša u donošenju konačne odluke o načinu rješavanja problema plastičnih kesa u BiH, kazao je u izjavi za Agenciju FENA projekt - menadžer CCI-a Siniša Bencun.

Naglasio je da očekuje da će u ovom mjesecu biti održana sjednica Međuentitetskog tijela za zaštitu životne sredine na kojoj će biti razmatrana ova odluka.

"Već imamo potvrđeno od ministarstava da će ovo biti ključna tačka dnevnog reda i da će se donijeti konačna odluka o nivou i načinu uvođenja naknade na tanke plastične kese", kazao je Bencun.

CCI očekuje već do kraja marta da ta uredba bude na usvajanju na entitetskim vladama.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a su Agenciji FENA povrdili da razmatraju modele koje je CCI dostavio.

U stalnom su kontaktu i sa CCI-jem i s resornim federalnim ministarstvom. Još se razmatraju modeli, a potrebna je i saglasnost Socijalno ekonomskog savjeta RS-a. Traži se, kažu u resornom ministarstvu RS-a, model koji će najmanje opteretiti privredu, ali i građane, s obzirom na socijalno-ekonomsku situaciju u zemlji.

Agenciji FENA potvrđeno je u Federalnom ministarstvu turizma i okoliša FBiH da će to ministarstvo biti domaćin naredne sjednice Međuentitetskog tijela za zaštitu životne sredine na kojoj će biti razmatrana i Uredba o zbrinjavanju plastičnih kesa u BiH.

Očekuje se da bi sjednica trebalo biti održana u drugoj polovini februara.