{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naplaćivanjem plastičnih vrećica smanjuje se njihova upotreba

F
5.3.2013. u 14:26
38
8
Naplaćivanjem plastičnih vrećica smanjuje se njihova upotreba
38
Naplaćivanjem plastičnih vrećica smanjuje se njihova upotreba
Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) u naredni utorak bit će domaćin sjednice Međuentitetskog vijeća za zaštitu okoliša na kojoj će biti razmatrana i uredba o zbrinjavanju plastičnih vrećica u Bosni i Hercegovini.
Radi se o uvođenju naknada za plastične vrećice da bi se smanjio njihov broj u upotrebi, a tako i pridonijelo zaštiti okoliša, odnosno cilj je da kupci na kasama supermarketa ili manjih prodavnica plaćaju vrećice, koje su do sada bile besplatne, po odgovarajućoj cijeni.

Pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš FMOIT Mehmed Cero izjavio je za Fenu da postoje dva prijedloga-modela, te da bi na tom sastanku trebali postići dogovor koji će konačno model ići u proceduru u formi uredbe kao provedbeni propis po Zakonu o Fondu za zaštitu okoliša, a nakon toga to trebaju da usvoje entitetske vlade.

"Nadamo se da smo blizu tog rješenja jer nam je stalo da ova oblast bude jedinstveno riješena na području cijele države i očekujem da ćemo vrlo brzo imati takvu uredbu na snazi", naglasio je Cero.

Prema nekim podacima, prosječan građanin u BiH godišnje potroši oko hiljadu kesa, a vrijeme razgradnje plastičnih materijala je od sto do hiljadu godina.

Najveći problem je, smatra Cero, u masovnoj podjeli plastičnih kesa besplatno. Na ovaj način trgovci će biti obavezni da naplaćuju kese, a sredstva od tih naknada će se usmjeravati Fondu.

"Procijenili smo da mora postojati eksplicitan propis i naknada i očekujemo da će se drastično smanjiti upotreba plastičnih kesa", dodao je Cero.

Pojedini trgovački lanci u BiH, kao i male trgovine, već su počeli naplaćivati plastične vrećice, od pet do 20 feninga, zavisno do veličine i kvalitete vrećice, što u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma ne smatraju negativnim korakom, tj. svojevoljno su se počeli prilagođavati onome što se i u samoj uredbi predlaže, a sve u svrhu dugoročnije zaštite našeg okoliša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: