Komentari (52)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima ga na androidu i iOSu a nema ga u RSu.
"Prvi Pravopis bosankoga jezika izdat je krajem 1995. godine i bio je prvi pravopisni priručnik čiji je autor Bošnjak"! Tisućljetni, autohtoni, evropski, ne treba dalje!
@BobaBG https://goo.gl/images/raHN29 https://goo.gl/images/2PFp2b Cetnice, cetnice isto tako nisu pravoslavci bili srbi nego bosanci/bosnjaci do Austrougarske.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Bravo !!! Svaka čast prof Halilović.
Dok do u tančine tabirimo krvna zrnca i dižemo prašinu oko naziva jezika postoje stvari koje se na sva tri jezika isto kažu i pravopisno isto pišu: na primjer negacija uz glagole, velika slova ličnih imena, prezimena, nadimaka, pravilno stavljanje apostrofa ... Zovi jezik kako želiš ako si i nepismen nije neka fajda.
Super
je li još hrvati pišu wikipedie o nekakvom bošnjačkom jeziku jadnik koji je pisao tu wikipediu počinje rečenicom bošnjački jezik pod nazivom bosanski dalje nisam čitao zašto ljudi imaju potrebu da se bave tim izgleda da su to isti oni koji pišu wikipedie o ravnoj zemlji
to su oni koji žive od mržnje
znači koristi se bosančica a ne mrska papina latinica? smiješni ste svi sa tim jezikom ops jezicima, umjesto da gledate da izaberete kakve pametne ljude koji bi privredu pokrenuli vi dajete budalama koje samo guraju nacionalizam i kradu. na kraju će te vi svi govoriti jednim jezikom i to njemačkim.
jel se kaze u pi*ki ili u pi*ci materinoj
ja sam srbin i pricam bosanski jezik moja drzava je BiH
@velikivojvoda232 Ti si Bosnjo. Ja ruzimijem zasto se toga sto si Bosnjo stidis no Srbin ne mozes biti jbg.
@1Puska87Nevesinjska5 vratio se korijenima
Lako je istjerati seljaka iz sela, ali selo iz seljaka nikako! Ponikavsi u rodnom Tuholju, dosegao je do Beograda gdje je iskompleksiran sredinom iz koje je stigao zavrsio fakultet i do rata se nije znalo za njega u moru istih i slicnih lingvista, dok mu igrom slucaja, ambijent u kojem se nasao, nije pruzio priliku da istakne seljacki mentalitet bosne kojeg se svi iole normalni i obrazovani stidimo, a to je artikulaciono-rudimentiran govor koji se moze cuti samo po zabitima iznad 1000 m n/v.
Slažem se sa tvojom tvrdnjom u potpunosti. Problem je što je Pravopis jedno a akcentuacija riječi koju je on postavio u standardizirani jezik drugo. Naglašavanje slogova i slova u riječima odražava da li jezik zvuči ruralno ili urbano.
Neznam štoče nam. Svi sve znomo
Još samo da naši pametni političari dođu pameti. Pa da se fino po Zakonu koriste titlovi bosanskog...i sinhronizacija da bude na bosanskom...a ne radi sitne uštede da se koristi sve iz HRv i Srb.