BiH
0

Uskoro monitoring bh. škola koje nisu promijenile "neprimjerene" nazive

FENA
U svim osnovnim i srednjim školama u BiH 11. februara započet će monitoring kojim bi trebalo da se ustanovi koje od škola nisu pristupile promjeni naziva škola i školskih simbola u skladu s privremenim Sporazumom o zadovoljavanju posebnih prava i potreba djece povratnika u dijelu koji se odnosi na kriterije za nazive škola, školske simbole i manifestacije usvojene 2004. godine.

Te aktivnosti regulirane su projektom nazvanim "Monitoring i analiza provedbe Kriterija za školske nazive i obilježja", a implementira ih NVO Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva u suradnji s nevladinim organizacijama "Udružene žene" Banja Luka, "Terca" Mostar i "Vesta" iz Tuzle.

Projekt je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna entitetska ministarstva, odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i kantonalna resorna ministarstva. Zamišljen je kao oblik potpore održivom povratku i reintegraciji povratnika da bi se osiguralo da se djeca povratnika što lakše uklope u novu ili bivšu sredinu i omogući se školovanje za svu djecu pod istim uvjetima, a finansira ga Evropska unija.

Pres-konferenciji upriličenoj tim povodom danas u Sarajevu prisustvovali su predstavnici implementatora projekta, resornog državnog i entitetskih ministarstava i EU koji su se složili da taj projekt ima veliki značaj i da će umnogome olakšati rad vladinom sektoru s tim u vezi. Nevladine organizacije će ovim monitoringom dati sliku situacije na terenu, nakon čega bi, kako je istaknuto, nadležni organi vlasti trebalo da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima.

Kako je naglašeno, anketni listići predviđeni monitoringom sadrže podatke o nazivima škola, obilježjima i manifestacijama, ali i pitanja koja se tiču sastava školskog odbora, nastavnom kadru, učenicima povratnicima i drugim važnim pitanjima iz te oblasti.

Istaknuto je da će monitoring trajati pet mjeseci, obuhvatit će i fotografiranje škola, obilježja i simbola, a planirano je i otvaranje web stranice s potpunim podacima vezanim za promjenu spornih naziva škola u BiH.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete RS-a i kopredsjedavajući Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Sporazuma o posebnim potrebama i pravima djece povratnika Ranko Savanović je kazao da je utvrđeno da u BiH ima oko 60 škola koje je trebalo da, u skladu s Kriterijima, promijene nazive.

Kriteriji su doneseni u aprilu 2004., a promjene naziva škola i usklađivanje simbola u školama trebalo je da bude završeno do 1. septembra 2005.

"Nakon četiri godine sa žaljenjem konstatujem da kriteriji nisu u potpunosti ispoštovani. Određenih problema imali smo u USK-u, ZDK-u, Bosanskopodrinskom kantonu i HNK-u, a jedino se u Sarajevskom kantonu nije ništa poduzelo u vezi s tim pitanjem", kazao je Savanović. On je izrazio zadovoljstvo zbog početka monitoringa u bh. školama i nadu da će se tako doći do vjernih podataka i ustanoviti eventualne greške u evidentiranju škola koje je trebalo da mijenjaju nazive.