{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro monitoring bh. škola koje nisu promijenile "neprimjerene" nazive

F
6.2.2008. u 18:37
0
0
Uskoro monitoring bh. škola koje nisu promijenile "neprimjerene" nazive
0
Uskoro monitoring bh. škola koje nisu promijenile "neprimjerene" nazive
U svim osnovnim i srednjim školama u BiH 11. februara započet će monitoring kojim bi trebalo da se ustanovi koje od škola nisu pristupile promjeni naziva škola i školskih simbola u skladu s privremenim Sporazumom o zadovoljavanju posebnih prava i potreba djece povratnika u dijelu koji se odnosi na kriterije za nazive škola, školske simbole i manifestacije usvojene 2004. godine.
Te aktivnosti regulirane su projektom nazvanim "Monitoring i analiza provedbe Kriterija za školske nazive i obilježja", a implementira ih NVO Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva u suradnji s nevladinim organizacijama "Udružene žene" Banja Luka, "Terca" Mostar i "Vesta" iz Tuzle.

Projekt je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, resorna entitetska ministarstva, odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i kantonalna resorna ministarstva. Zamišljen je kao oblik potpore održivom povratku i reintegraciji povratnika da bi se osiguralo da se djeca povratnika što lakše uklope u novu ili bivšu sredinu i omogući se školovanje za svu djecu pod istim uvjetima, a finansira ga Evropska unija.

Pres-konferenciji upriličenoj tim povodom danas u Sarajevu prisustvovali su predstavnici implementatora projekta, resornog državnog i entitetskih ministarstava i EU koji su se složili da taj projekt ima veliki značaj i da će umnogome olakšati rad vladinom sektoru s tim u vezi. Nevladine organizacije će ovim monitoringom dati sliku situacije na terenu, nakon čega bi, kako je istaknuto, nadležni organi vlasti trebalo da reaguju u skladu sa svojim nadležnostima.

Kako je naglašeno, anketni listići predviđeni monitoringom sadrže podatke o nazivima škola, obilježjima i manifestacijama, ali i pitanja koja se tiču sastava školskog odbora, nastavnom kadru, učenicima povratnicima i drugim važnim pitanjima iz te oblasti.

Istaknuto je da će monitoring trajati pet mjeseci, obuhvatit će i fotografiranje škola, obilježja i simbola, a planirano je i otvaranje web stranice s potpunim podacima vezanim za promjenu spornih naziva škola u BiH.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete RS-a i kopredsjedavajući Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Sporazuma o posebnim potrebama i pravima djece povratnika Ranko Savanović je kazao da je utvrđeno da u BiH ima oko 60 škola koje je trebalo da, u skladu s Kriterijima, promijene nazive.

Kriteriji su doneseni u aprilu 2004., a promjene naziva škola i usklađivanje simbola u školama trebalo je da bude završeno do 1. septembra 2005.

"Nakon četiri godine sa žaljenjem konstatujem da kriteriji nisu u potpunosti ispoštovani. Određenih problema imali smo u USK-u, ZDK-u, Bosanskopodrinskom kantonu i HNK-u, a jedino se u Sarajevskom kantonu nije ništa poduzelo u vezi s tim pitanjem", kazao je Savanović. On je izrazio zadovoljstvo zbog početka monitoringa u bh. školama i nadu da će se tako doći do vjernih podataka i ustanoviti eventualne greške u evidentiranju škola koje je trebalo da mijenjaju nazive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: