Kanton Sarajevo
23

Uskoro javni poziv stručnjacima za učešće u kurikularnoj reformi

Klix.ba
Jedan od reformskih procesa koji je pokrenulo Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo je kurikularna reforma, čiji je cilj osigurati jednak pristup kvalitetnom obrazovanju i veću uključenost u obrazovne procese svim građanima.

Kako je istakao resorni ministar Elvir Kazazović, petnaest profesionalaca angažirano je na tom projektu u protekle dvije godine.

"Kurikularna reforma osnovni je preduvjet za uspješnu provedbu reformi i u drugim oblastima. Zahtijevat će potpunu posvećenost, savjestan i konstruktivan rad svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa, veću uključenost roditelja u obrazovne aktivnosti škole kao i veću povezanost škola sa lokalnom zajednicom. Da bi se kurikularna reforma uspješno realizirala za sve nastavne predmete u obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo biće neophodno uključivanje u ovaj projekt još oko 1000 eksperata iz oblasti obrazovanja", naveo je ministar Kazazović. Dodao je da će tim povodom uskoro biti raspisan javni poziv te izvršen izbor stručnjaka koji će biti angažovani u ovom procesu za pojedine nastavne predmete.

Javni poziv bit će raspisan u februaru ove godine, sa jasnim kriterijima koje aplikanti moraju ispunjavati. Potom će se vršiti izbor nastavnika koji će učestvovati u izradi predmetnih kurikuluma.

Šef Stručnog tima za izradu kurikularnih dokumenata Benjamin Hedžić kazao je da je u okviru dosadašnjeg rada na ovom projektu urađena detaljna analiza stanja u obrazovanju Kantona Sarajevo, identificirani su propusti i nedostaci, te su analizirani obrazovni sistemi svih evropskih zemalja, pri čemu su izdvojeni najbolji modeli i prednosti u obrazovanju koji se mogu primijeniti u obrazovnom sistemu KS na svim nivoima, odnosno predškolskom, osnovnom, i srednjem obrazovanju.

"Na osnovu toga smo izradili kurikularne dokumente koji će biti temelj za dalji rad svih grupa koje će biti angažovane na izradi pojedinačnih predmetnih kurikuluma. Važno je naglasiti da se kurikularnom reformom mijenja pogled na obrazovni sistem. Kroz ovaj novi obrazovni sistem koji uvodimo, u svakom momentu će biti poznato kakvi su planovi s djecom, odnosno s učenicima kada je riječ o njihovom odgoju i obrazovanju. Važno je i usmjeravati učenike gdje da pronađu znanja, kao i korištenje novih tehnologija i saznanja u obrazovnom sistemu, da djeci pružimo i praktična znanja važna u vremenu u kojem živimo", naglasio je između ostalog Hedžić, saopćeno je iz Vlade KS.