Do 29. marta
386

Uskoro ističe rok vakcinama u Beogradu: Šta trebaju znati oni koji planiraju zavrnuti rukav

I. S.
Red za vakcinaciju ispred Beogradskog sajma (Foto: D. S./Klix.ba)
Red za vakcinaciju ispred Beogradskog sajma (Foto: D. S./Klix.ba)
Sve veći broj državljana Bosne i Hercegovine odlazi u susjednu Republiku Srbiju kako bi se imunizirali protiv koronavirusa. Vakcinacija se obavlja u Beogradu, u Hali 3 Beogradskog sajma. Jedina vakcina koja je u ovom momentu dostupna je AstraZeneca.
Proteklih dana je na Beogradskom sajmu viđeno i nekoliko političara i javnih ličnosti iz BiH: zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik se vakcinisao, a bio je prisutan i Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. Redatelj Ademir Kenović i članovi benda Dubioza kolektiv Adis Zvekić i Almir Hasanbegović su se također odlučili vakcinisati.

Međutim, datum isteka AstraZeneca vakcine je u ponedjeljak, 29. marta. Mnogi se pitaju da li može doći do nuspojava obzirom da vrlo brzo ističe, a naročito kod onih ljudi koji već imaju određene zdravstvene probleme.

"Da budem iskrena, ta vakcina je malo nepoznata, ne znamo kakve su indikacije. Koliko sam čula, radi se o AstraZeneci. Ona je možda samo kontraindukovana kod pacijenata koji su alergični na penicilin", kaže dr. Zehra Dizdarević, specijalistkinja pulomologije i alergologije.

Struka nalaže da se rokovi moraju poštovati i svaki pojedinac treba to imati u vidu prije nego što se vakciniše.

"Svakako se strogo mora pridržavati vremenskog perioda i lijekova i vakcine, a ovom slučaju je to još 2 dana. Da li će biti štetne ili neće, to će svako procijeniti kada odluči hoće li uzeti tu vakcinu", rekla je ona.

Pošto proces masovne vakcinacije u Bosni i Hercegovini još uvijek nije počeo, mnogi bh. građani odlučili su imunizaciju završiti u susjednoj Srbiji.