{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro gradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

F
16.6.2012. u 18:43
0
17
Uskoro gradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu
0
Uskoro gradnja Univerzitetske biblioteke u Sarajevu
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održan sastanak s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eidom Mohammadom A. Althakafijem i predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj Mohammedom Sufyanijem, Sulaimanom Abdullahom Alwetaidom i Mohammadom S. Aldalilanom, s ciljem razmatranja mogućnosti realizacije projekta "Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu".
Uvažene goste primili su rektor Faruk Čaklovica, prorektori Samir Arnautović i Hazim Bašić, a sastanku su prisustvovali i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević, šef Odjeljenja za finansije međunarodnih projekata Ministarstva finansija i trezora BiH Bejta Ramović, te Adnan Pašić s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Tokom razgovora aktuelizirano je pitanje projekta izgradnje univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, a razgovarano je i o mogućnostima njegove realizacije uz finansijsku podršku Saudijskog fonda za razvoj.

Rektor Čaklovica upoznao je goste s masterskim planom Kampusa Univerziteta u Sarajevu i dosadašnjim aktivnostima na pripremi projekta za izgradnju univerzitetske biblioteke.

Istakao je da je na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj 6. juna, jednoglasno podržan projekt izgradnje univerzitetske biblioteke u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije.

- Realizacija projekta izgradnje univerzitetske biblioteke je od velikog značaja za Univerzitet u Sarajevu, a posebno za studente kojima bi na ovaj način bili osigurani uvjeti neophodni za uspješan studij.

Kraljevina Saudijska Arabija pružila je narodu Bosne i Hercegovine veliku pomoć tokom agresije, kao i veliku podršku u izgradnji naše ratom porušene domovine. Tu veliku pruženu pomoć i iskazano razumijevanje nosimo u našim srcima i nećemo je nikada zaboraviti, istakao je rektor Čaklovica.

Projekt "Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu" prezentirao je autor Adnan Pašić, i naglasio da je cjelokupni izgled buduće biblioteke zasnovan na masterskom planu za Kampus Univerziteta u Sarajevu.

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj su pokazali veliki interes za predloženi projekt, te nakon razgovora o fazama njegove realizacije, izrazili riječi podrške za dodjelu grant sredstava potrebnih za izgradnju univerzitetske biblioteke, čija je vrijednost procijenjena na 15 miliona eura.

Kako je na sastanku i dogovoreno, u narednom periodu pristupit će se svim neophodnim procedurama koje će omogućiti početak realizacije ovog značajnog projekta.

- Ovo je historijski događaj za Univerzitet u Sarajevu i nadamo se da će ovaj projekt predstavljati simbol podrške u borbi za dobro i blagostanje i biti vodilja za najuzvišenije ciljeve življenja, istakao je rektor Čaklovica.

Nakon sastanka, gosti su obišli Kampus Univerziteta u Sarajevu i samu lokaciju za univerzitetsku biblioteku, kao i Univerzitetski tele-informatički centar, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: