BiH
0

Uskoro će biti poznato funkcioniše li mehanizam koordinacije u praksi, prvi test je Upitnik EK

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U skorije vrijeme trebalo bi da budu formirane radne grupe za evropske integracije koje će praktično biti testirane najprije u okviru pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije, potvrđeno je za Klix.ba u Direkciji za evropske integracije BiH.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH ističu da odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH predviđa interinstitucionalna tijela: radne grupe, Komisiju za evropske integracije, ministarske konferencije i Kolegij za evropske integracije.

"Od usvajanja Odluke do sada održani su sastanci Komisije i Kolegija te je formirano i savjetodavno tijelo Kolegija. U pripremi je skori sastanak Kolegija za evropske integracije kojem je delegirano pitanje uspostave radnih grupa u okviru sistema koordinacije", kazali su iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Dodaju da su rad Komisije za evropske integracije i Kolegija za evropske integracije već praktično testirani, a nakon uspostave radnih grupa za evropske integracije njihov praktični test bit će najprije u okviru pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije.

"Prema Odluci o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, radne grupe u okviru ovog sistema su nadležne za tehničku finalizaciju pisanih materijala, poput odgovora BiH na pitanja iz upitnika", rekli su iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Podsjećamo, premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović ranije je izjavila da mehanizam koordinacije ne funkcioniše te da od prošlog ljeta nisu uspostavljena tijela za njegovo funkcionisanje, niti se na tome radi.

Sličnog mišljenja je i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je nakon sastanka s potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini kazao da je sa šeficom evropske diplomatije utvrdio da je isključiv problem mehanizam koordinacije koji nije zaživio.

"Dakle, Vijeće ministara BiH nije ispunilo obavezu da priredi i uradi poslovnik o radu i druge zakone za mehanizam koordinacije", rekao je Dodik.

Mehanizam koordinacije trebalo bi da omogući da BiH pred institucijama EU govori jednim glasom.