BiH
0

USK: Poljoprivrednici zaprijetili protestima, Vlada odgovorila isplatom zakašnjelih poticaja

Piše: M. Ć.
Dragan Polimanac (Foto: Klix.ba)
Dragan Polimanac (Foto: Klix.ba)
Zbog činjenice da je sezona proljetne sjetve praktično stigla, a poticaje za 2015. godinu još nisu dobili, poljoprivredni proizvođači sa područja USK iskazali su nezadovoljstvo sa stanjem u kojem se nalaze i brigom koja se o njima vodi.

Najavili su i da će, najkasnije do 15. marta, sva raspoloživa sredstva iskupiti pred zgradom Vladom USK-a tražeći svoja prava.

No, nakon što se posljednjih nekoliko dana ozbiljno počelo govoriti o protestima poljoprivrednih proizvođača zbog neisplaćenih poticajnih sredstava, stigao je odgovor Vlade na zahtjeve poljoprivrednika.

Naime, kako je za Klix.ba kazao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Dragan Polimanac, značajan dio sredstava na račune poljoprivrednika uplaćen je tokom današnjeg dana.

"Nalozi su već pušteni prema bankama i, zavisno od banke do banke, novac će se na računima poljoprivrednika naći već danas, tokom sutrašnjeg dana, ili najkasnije prekosutra. Radi se o iznosu većem od 1,2 miliona KM, i ostaje nam još oko 500 hiljada KM koje ćemo uplatiti u što kraćem vremenskom periodu", istakao je Polimanac.

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača USK ne kriju zadovoljstvo zbog uplate sredstava.

"Radi se o značajnom iznosu i to je dobra poruka sa njihove strane. Imamo obećanja da ćemo i ostatak sredstava dobiti u veoma kratkom roku", kazao je za Klix.ba Emir Mahmutović, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača USK.