{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UŠIT FBiH: Šume su ugrožene, neophodan je aktivniji pristup zaštiti šuma

F
30.4.2013. u 16:14
0
1
UŠIT FBiH: Šume su ugrožene, neophodan je aktivniji pristup zaštiti šuma
0
UŠIT FBiH: Šume su ugrožene, neophodan je aktivniji pristup zaštiti šuma
Udruženje inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBiH) ponovno je uputilo apel javnosti, te državnim institucijama i preduzećima da započne intenzivniji i aktivniji pristup permanentnoj zaštiti šumskih ekosistema, kao najvećeg i najvažnijeg prirodnog resursa BiH, čiji je opstanak u velikoj mjeri ugrožen požarima.
"Ono što nas kao struku zabrinjava jeste podatak da su profesionalne i dobrovoljne vatrogasne brigade i uposlenici privrednih društava iz oblasti šumarstva, većinom i jedini direktni sudionici na gašenju šumskih požara, što za efikasniju borbu i zaštitu šuma od požara nije dovoljno", navodi ovo udruženje u saopćenju za javnost.

Šumarska struka kao najpozvanija u protivpožarnoj zaštiti šuma sugeriše da je trenutna dinamika u provođenju svih mjera zaštite šuma od požara nedovoljna.

"Neophodno je obezbjediti trajne i stabilne financijske izvore i institucionalna rješenja, koja će uz primjenu najsavremenijih metoda prevencije šuma od požara, doprinijeti ublažavanju posljedica, koje šumski požari ostavljaju iza sebe", ističe se u saopćenju.

Primjena savremenih metoda prevencije od šumskih požara iziskuje i skuplja sredstva, ali efikasna i dobro organizirana preventiva je uvjek višestruko jeftinija od posljedica koju šumski požari ostavljaju iza sebe.

"Uvažavajući značaj i ulogu šuma, sugerišemo svim zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima i pojedincima, da tom pitanju posvete odgovarajuću pažnju. Posebnu ulogu i odgovornost imaju organi lokalne zajednice u pronalaženju i spriječavanju pojedinaca koji uzrokuju požare", navodi UŠIT FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: