BiH
0

USAID: Sistem za ubrzavanje izdavanja građevinskih i urbanističkih dozvola

FENA
Američka vlada je putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) prezentirala danas u Sarajevu federalnom i kantonalnim ministarstvima prostornog planiranja prijedlog reforme prostornog planiranja i građevinske regulative koji će omogućiti investitorima u FBiH da podnesu zahtjeve za izdavanje dozvola na jednom mjestu umjesto da idu na deset ili više lokacija, saopćio je USAID.

USAID-ov projekt Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcije (SPIRA) kreirao je koncept da budući investitori mogu podnositi zahtjeve za izdavanje dozvole na jednom mjestu, tj. u općini.

Potrebno je podnijeti zahtjev za dozvolu na čak deset različitih lokacija, uključujući elektrodistribuciju i vodovod.

Svi podaci i dokumenti podneseni općini elektronski će biti odašiljani u sve relevantne institucije uključene u proces izdavanja dozvola. To će značajno skratiti vrijeme potrebno za procesuiranje i izdavanje urbanističkih dozvola.

Automatizovani sistem praćenja dokumenata će osigurati praćenje, nalaženje i kontrolu podataka i dokumenata razmijenjenih između općine i elektrodistribucije/vodovoda.

Takav sistem će omogućiti investitorima da prate napredovanje procesa izdavanja dozvole putem Interneta, čime će biti povećana transparentnost procesa.

SPIRA će početi pilot implementaciju elektronske razmjene dokumenata potrebnih za izdavanje građevinskih dozvola u općinama u Tuzli i Banjoj Luci.

SPIRA je četvorogodišnji projekt čiji je cilj da unaprijedi izdavanje građevinskih dozvola i urbano planiranje, proces registrovanja preduzeća i režim inspekcije u reformi zakonskog okvira i administrativne prakse u BiH.

SPIRA je dio USAID-ovog nastojanja da promovira ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta i podrži razvoj privatnog sektora u BiH.

Do danas je američka vlada osigurala putem USAID-a više od milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku Bosne i Hercegovine, saopćeno je.