Regionalni projekt
8

USAID pomaže nezavisnim medijima: Zbog političkog i ekonomskog pritiska bore se za opstanak

Piše: M. N.
(Foto: N.G./Klix.ba)
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je program za pomoć medijima na Balkanu u njihovoj borbi za nezavisnost i opstanak u vremenu digitalizacije, ali i političkih i ekonomskih pritisaka koje je sa sobom donijela moderna demokratija.

Projekt "Program za pomoć medijima na Balkanu" će biti implementiran narednih sedam godina u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu.

Medijskim kućama i partnerima će osigurati značajnije i stabilnije resurse kako bi postali održivi, angažirali širu publiku, proširili svoj domet u regiji i potakli jača partnerstva s ciljem unapređenja rješenja o pitanju zajedničkih izazova, posebno u digitalnom prostoru.

Željko Ivanović iz Crne Gore koji radi za medij "Vijesti" kazao je kako su mediji u regiji izloženi pritiscima, uništenju i bore se da prežive, a da bi opstali i bili konkurentni moraju vršiti velika ulaganja.

"Ovo je priča koja medijima koji su preživjeli diktaturu 1990-ih godina i uspijevaju preživjeti demokratiju treba pomoći u razvoju operacija u digitalnom svijetu i da pod ekonomskim i političkim pritiscima vrše svoju misiju, a to je objektivno i istinito informisanje građana i javnosti o tome šta se dešava u matičnoj zemlji, regiji i svijetu", kazao je Ivanović.

Istakao je kako dosta medija još nije shvatilo značaj online medija te se drže tradicionalnog načina izvještavanja ne znajući da li će za 10 godina uopće postojati printani medij, a televizije imati share kao sada zbog YouTubea.

"Šokiran sam i time da je situacija u BiH podjednako loša kao u Crnoj Gori, da je tržište devastirano od utjecaja iz okruženja, pogotovo Srbije. Misija asocijacije je i da se zajednički naprave pritisci i apeli prema EU i vladama da se medijska regulativa napravi na način da se zaštite nacionalna tržišta", kazao je.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack kazala je kako vjeruje da su mediji apsolutni temelj demokratije te da su ovaj program napravili u cijeloj regiji kako bi im pomogli.

"Slobodni i nezavisni mediji su pod pritiskom raznih izvora. Zbog toga smo ovaj program napravili regionalnim. Naš cilj u narednih sedam godina je osnažiti nezavisno novinarstvo da nauče kako da efektnije koriste nove tehnologije, izgrade partnerstvo za reklamiranje i propagandu, rade na izgradnji i formiranju publike i razvoju sadržaja koje emituju. Želimo kroz ovaj program pomoći i istraživačkom novinarstvu da razviju vještine i znanja jer je njihova uloga značajna u društvu zbog izvještavanja o političkim liderima i građanima koji su korumpirani itd.", kazala je Cormack.

Bh. novinar Dario Novalić rekao je kako mu je drago da je USAID u mjesec dana pokrenuo dva ovakva projekta, jedan za BiH, a jedan za regiju te da su medije dugo pustili da se sami razvijaju.

"Ekonomiji, politici i svemu što nas okružuje je to bio kec na desetku. Neki mediji su propali, neki su se morali javno ili tajno pripojiti političkim strankama ili pokretima. Siguran sam da ćemo u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, uspjeti ponovo napraviti medije koji će imati ozbiljne istraživačke tekstove i otkriti neke stvari koje nam mogu zagorčati život. Nadam se da će građani BiH i regije konačno naučiti razliku između prave i lažne vijesti, profesionalnih novinara i onih koji se samo tako zovu ili su PR-ovi pojedinih političkih partija", rekao je Novalić.