Javna uprava
43

Kanton Sarajevo bi danas trebao napraviti prvi korak ka digitalizaciji administrativnih usluga

B. R.
Darja Softić-Kadenić, ministrica pravde i uprave KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Darja Softić-Kadenić, ministrica pravde i uprave KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Kanton Sarajevo bi danas trebao napraviti prvi korak ka tome da sve njegove institucije digitalno pružaju usluge građanima, što se prvenstveno odnosi na administrativne usluge.

Naime, kantonalna ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (NS) je napomenula da će Skupština Kantona Sarajevo danas razmatrati Nacrt zakona o elektronskom upravljanju za koji je konstatovala da će biti podloga za digitalnu transformaciju ovog kantona.

Smatra da će se spomenutim zakonom stihijski pristup digitalizaciji pretvoriti u sistemski pristup. Naglasila je da je njime, između ostalog, propisano da se svake godine iz kantonalnog budžeta izdvaja 0,05 posto sredstava za digitalizaciju. U nastavku je objasnila šta će za građane značiti usvajanje ovog zakona.

"Njime se obavezuju institucije Kantona Sarajevo da digitalno komuniciraju kako među sobom, tako i s građanima. Institucije će morati između sebe koordinirati digitalizaciju, a sve kako bi se sa građana skinuo teret i obaveza prilikom potraživanja različite dokumentacije, da elektronski vrše razmjenu tih dokumenata", ukazala je Softić-Kadenić.

Također je podsjetila da je riječ o poduhvatu koji će trajati sljedećih nekoliko godina.

Usvajanje Nacrta zakona o elektronskom upravljanju u Skupštini Kantona Sarajevo ne znači da njegova primjena može početi, ali je njegovo usvajanje značajan korak ka njegovoj primjeni. Naime, nakon usvajanja Nacrta u Skupštini, slijedi javna rasprava o ovom nacrtu zakona.

Poslije javne rasprave, Vlada Kantona Sarajevo će usvojiti Prijedlog zakona o elektronskom upravljanju koji će biti upućen u skupštinsku proceduru. Ako Skupština Kantona Sarajevo prihvati Prijedlog zakona, može stupiti na snagu.