BiH
0

USAID pokrenuo novi projekt za jačanje nezavisnosti medija

FENA
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je najavila početak novog projekta namijenjenog medijima pod nazivom “Projekt za jačanje nezavisnosti medija u Bosni i Hercegovini”.

Ovaj petogodišnji projekt, vrijedan 5,7 miliona dolara, provodit će Internews Network, saopćeno je iz USAID-a.

Glavni cilj “Projekta za jačanje nezavisnosti medija” je stvaranje pogodnijeg ambijenta za rad novinara širom BiH, pružanje pouzdanih informacija građanima BiH putem tradicionalnih i alternativnih izvora informacija i jačanje stava građana da zahtijevaju odgovornost od predstavnika vlasti.

Kako bi se postigli ovi ciljevi, projekt će se fokusirati na četiri komponente: unapređenje državnih regulatornih tijela i samoregulaciju, jačanje novinarskih udruženja, pružanje podrške kvalitetu i razvoju novih medijskih izvora i unapređenje kvaliteta istraživačkog novinarstva.

Očekuje se da će “Projekat za jačanje nezavisnosti medija” doprinijeti sigurnijem ambijentu za rad bh. novinara, jačanju alternativnih izvora informacija te snažnijoj podršci institucijama kako bi se poboljšao rad profesionalnih novinara, unaprijedili principi regulacije i samoregulacije i podigao nivo svijesti građana o značaju nezavisnog novinarstva.