{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


USAID donira 260 hiljada dolara nevladinim organizacijama u sektoru pravosuđa

F
23.8.2010. u 19:45
0
1
USAID donira 260 hiljada dolara nevladinim organizacijama u sektoru pravosuđa
0
USAID donira 260 hiljada dolara nevladinim organizacijama u sektoru pravosuđa
U okviru Projekta razvoja sektora pravosuđa (JSDP II) USAID je danas donirao 260 hiljada dolara organizacijama civilnog društva u sektoru pravde, odnosno članicama Mreže pravde BiH.
Cilj dodijeljenih grantova je podrška većoj uključenosti civilnog društva u zagovaranju javnih politika, iniciranju zakonskih reformi i podizanju svijesti o vladavini zakona.

Grantovi su dodijeljeni nevladinim organizacijama: Fondacija lokalne demokratije, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Centar za ljudska prava Mostar, Udruženje „Alternative“ Kakanj, Asocijacija za demokratske inicijative Sarajevo, Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN) i Biro za ljudska prava Tuzla.

Projekti podržani ovim grantovima će se implementirati do juna 2011. godine, a JSDP II će nastaviti rad na izgradnji kapaciteta svih članica Mreže pravde u saradnji sa Asocijacijom demokratskih inicijativa Sarajevo, koordinatorom Mreže pravde BiH.

USAID također kontinuirano podržava razvoj profesionalnog i nepristrasnog medijskog izvještavanja sa suđenja putem saradnje sa Balkanskom istraživačkom mrežom u BiH, kao i zagovaranje zakonskih reformi relevantnih za EU integracije putem saradnje sa Biroom za ljudska prava Tuzla.

USAID-ov petogodišnji JSDP II projekt, vrijedan osam miliona dolara, u saradnji sa VSTV-om, Ministarstvom pravde BiH, sudovima i tužilaštvima, promovira nezavisnost i odgovornost pravosuđa, jačanje dijaloga između tri segmenta vlasti i poštivanje ustavnih uloga svakog od njih.

JSDP II radi sa građanima i organizacijama civilnog društva, te zagovara jačanje pravosudnih institucija i veće učešće javnosti u promoviranju vladavine zakona.

Do danas, američka vlada, putem USAID-a obezbijedila je gotovo milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz USAID-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: