BiH
16

USAID ostaje na Balkanu posvećen poboljšanju života njegovih stanovnika

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Misija USAID-a u BiH upriličila je večaras u Sarajevu prijem povodom dvodnevne balkanske konferencije direktora USAID-ovih misija iz Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine, koja je danas okončana u glavnom gradu BiH.

Direktor USAID-ove misije u BiH David Barth podsjetio je da je ta organizacija prisutna u ovoj regiji od 1996. te da je posvećena društvenom i ekonomskom blagostanju svih stanovnika Balkana.

Dodao je da je konferencija bila vrlo produktivna i da su razmatrana brojna pitanja koja su zajednička za zemlje u regiji ali i ona koja su karakteristična za zemlje pojedinačno.

"Najznačajniji zaključak konferencije je da je USAID posvećen ovoj regiji te da će i dalje biti prisutan ovdje i sarađivati sa svim partnerima koji žele bolji život za stanovnike ove regije", naglasio je Barth.

On je rekao da je vrlo optimističan u pogledu budućnosti i da su građani Bosne i Hercegovine puni energije i strasti, što USAID želi podržati.

Pomoćnica administratora USAID-a za Evropu i Euroaziju Paige Alexander kazala je da se Bosna i Hercegovina puno promijenila od njene zadnje posjete 1997. kao i da je Sarajevo dosta drugačije a mentalitet ljudi vrlo pozitivan.

"Razgovarala sam s predstavnicima civilnog društva i poslovne zajednice, a potpisali smo i prvi sporazum o izravnom finansiranju između USAID-a i državnih institucija BiH, kojim se osigurava pomoć Ministarstvu sigurnosti BiH za borbu protiv trgovine ljudima u BiH. Ono što je stalno izlazilo na površinu je partnerstvo koje Vlada SAD-a ima s građanima BiH", istakla je Alexander.

Potcrtala je da će Vlada SAD-a i dalje biti prisutna ovdje i da se raduju novoj i uzbudljivoj fiskalnoj godini i novim projektima, kako s bh. vlastima tako i s lokalnim organizacijama.

"Nadamo se da ćemo imati priliku da realiziramo više regionalnih projekata u oblasti vladavine prava, ekonomije i energetike, ali sve ove zemlje su jedinstvene tako da će i dalje implementirati i bilateralne projekte s Vladom SAD-a", rekla je Alexander.

U želji da naglasi napore koji se tiču razvoja kulturnih institucija u zemlji, misija USAID-a u BiH upriličila je večerašnji prijem u Historijskom muzeju BiH.