biznis
7

Potpisan memorandum o saradnji između BiH i Vlade SAD-a

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Nikola Špirić i direktor Misije USAID-a u BiH David Barth potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o razvojnoj saradnji između BiH i Vlade SAD-a za period od 2012. do 2016.

Ministar Špirić naglasio je da će nakon potpisivanja ovog memoranduma biti pojednostavljene procedure prilikom realiziranja pojedinačnih projekata između USAID-a i korisnika iz BiH.

  • Svih ovih godina USAID daje značajanu podršku razvoju u različitim segmentima društva i ovaj memorandum će omogućiti da saradanja ubuduće bude još bolja i efikasnija - rekao je Špirić.

On je dodao da memorandum predstavlja pravni okvir koji regulira odnose između USAID-a i partnera u BiH kako bi sredstva iz planiranih projekata, između ostalog, bila usmjerena u razvoj konkurentne i tržišno orijantirane ekonomije, što treba da doprinese poboljšanju ekonomskih prilika u BiH.

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth ocijenio je da Memorandum predstavlja početak novih odnosa između SAD i BiH.

  • Ovaj memorandum omogućit će USAID-u da lakše ostvaruje partnerske odnose s vladinim institucijama, a programirana sredstva plasira kroz lokalne sisteme i uz lokalne implementatore. Ovakvo partnerstvo dviju vlada predstavljat će i izazov za institucije BiH kako bi uspostavile pouzdan, transparentan i efikasan sistem uz efikasno korištenje doniranih sredstva. Građani Amerike jesu velikodušni ljudi, ali zahtijevaju da svaki dolar koji doniraju uistinu bude utrošen za poboljšanje životnog standarda građana BiH - istakao je Bert.

Dodao je da je USAID, tokom posljednjih 17 godina, pomogao građanima BiH da obnove zemlju.

  • Naš zajednički rad nije završen. Ovaj Memorandum predstavlja novo partnerstvo koje će pomoći da lokalna rješenja budu implamentirana na odgovoran i pouzdan način - naglasio je Barth, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.