BiH
3

Usaglašena Deklaracija treće trilaterale Turske, BiH i Srbije

Anadolija
Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na trećem trilateralnom sastanku na nivou šefova država, danas u glavnom gradu Turske, usaglasili su zajedničku Deklaraciju.

U Deklaraciji je, kako prenosi novinar agencije Anadolija, naglašena uloga trilateralnih sastanaka kao institucionalnog okvira regionalne saradnje, sa naglaskom na saradnju u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, energije, infrastrukture, transporta, sporta, turizma i borbe protiv terorizma i svih oblika ektremizma.

Predsjednici su u Deklaraciji podržali reformske procese u trima zemljama koji će rezultirati integracijom u Evropsku uniju (EU).

U Deklaraciji se navodi da će sljedeći trilateralni sastanak biti održan 2014. godine u Sarajevu, a pozdravljena je saradnja ministara ekonomije tri zemlje koji su jučer potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.

Predsjednici su u zajedničkoj deklaraciji pozdravili preporuku Evropske komisije (EK) od 22. aprila, u kojoj se nakon sporazuma Beograda sa Prištinom preporučuje početak pregovora Srbije za članstvo u EU-u.