{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usaglašen Zakon o zaštiti žiranata, može stupiti na snagu

F
21.11.2013. u 18:28
0
17
Usaglašen Zakon o zaštiti žiranata, može stupiti na snagu
0
Usaglašen Zakon o zaštiti žiranata, može stupiti na snagu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zakon o zaštiti jemaca u Federaciji BiH usaglašen je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu i može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.
Ovaj zakon odobren je i ranije u Predstavničkom domu a nedavno i u Domu naroda, ali nije mogao stupiti na snagu jer je u drugom domu (Domu naroda) odobreno i 36 amandmana zbog čega se tekstualno razlikovao u dva doma pa ga je trebalo usaglasiti.

Nijedan zakon, naime, ne može biti operativan ako u oba doma ne bude odobren u istom tekstu.

Usaglašavanje je postignuto tako što je danas Predstavnički dom odobrio, uz osnovni tekst zakona, i 36 amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

U osnovi, zakon predviđa zaštitu žiranata tako što obavezuje banke da, u slučaju neuredne otplate kredita odobrenih klijentima, prvo iscrpe sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika pa tek onda posežu za obavezama žiranata.

Zakon je predložila poslanica u Predstavničkom domu Aida Čikić, ističući da u sadašnjoj praksi banke olako pozivaju žirante čim glavni dužnik ne izmiruje uredno kreditne rate.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, na kojoj je odobren i Nacrt federalnog budžeta za iduću godinu, završena je oko 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: