{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren Nacrt federalnog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije

F
24.9.2013. u 12:53
5
7
Odobren Nacrt federalnog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije
5
Odobren Nacrt federalnog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je na današnjoj sjednici u Sarajevu većinom glasova Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada.
Odlučeno je da ovaj nacrt bude upućen u javnu raspravu, ne kraću od 30 dana.

Iz poslaničkih klubova Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke za BiH, tokom rasprave je rečeno da niko u Parlamentu nije protiv Vladine namjere da uredi ovu oblast i zaokruži paket antikorupcione legislative, ali i da u ponuđenom nacrtu, u daljnjoj proceduri treba dosta intervenirati da bi Federacija BiH u konačnici dobila kvalitetan zakon koji će potpuno zaštititi osobe što se odluče na prijavu korupcije, naročito u vlastitim radnim sredinama.

Povodom ovog nacrta, komentar Parlamentu je napismeno uputila asocijacija Transparency International u Bosni i Hercegovini.

Njene primjedbe se uglavnom odnose na potrebu usklađivanja pojedinih odredbi s predloženim državnim zakonom ove vrste da bi harmonizacija bila izvršena u početnoj fazi a ne kada zakoni budu već doneseni.

Predlagač, Federalna vlada, osim što je najavila zaštitu prijavitelja korupcije, navela je i da će Federacija biti lider u regiji s takvim zakonom ako bude donesen.

Namjera je stvoriti društveni ambijent u kojem će osoba prijavljivati uočenu korupciju, primjerice na radnom mjestu, bez straha da će zbog toga ostati bez posla ili trpjeti druge posljedice.

Iz poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH je tokom današnje rasprave u Predstavničkom domu rečeno da treba razmisliti o zaštiti ne samo prijavitelja nego i onih koji ga podržavaju u namjeri da osnovano prijavi uočenu korupciju.

Također je rečeno da treba preciznije urediti odredbe koje će spriječiti moguće zloupotrebe ovog zakona.

"Zakon predstavlja novi koncept zaštite prijavitelja korupcije kakav pokušavaju uvesti i najrazvijenije zemlje", rekla je Mira Grgić, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma.

Nacrt zakona osigurava efikasnu i pravovremenu te potpunu zaštitu prijavitelja korupcije u svim fazama postupka za ostvarivanje zaštite. Predviđa visoke kazne za pravne i odgovorne osobe koje bi poduzele štetne mjere prema prijavitelju korupcije, navedeno je iz Vlade.

Predstavnički dom je već odobrio ranije nacrte zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom ili prekršajem, kao i zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koje je također predložila Vlada u paketu antikorupcione legislative.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: