Općina Stari Grad
0

Uručeni ključevi vlasnicima pet rekonstruisanih objekata

FENA
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu, izbjegle i raseljene osobe Alija Kamber uručili su danas ključeve vlasnicima pet rekonstruisanih objekata na području te općine.

Povratnici u obnovljene domove su: Milorad Klisura (Kozja ćuprija bb), Vlajko Marjanović (Gornje Biosko), Milovan Poluga (Sedrenik 95), Drago Šešlija (Sarajevskih gazija 29A) i Miladin Veljić (Močioci 12).

Projektom Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), I i II faza, naziva "Održivi povratak za stanovnike kolektivnih centara, alternativnog smještaja i slučajeve spontanog povratka" planirana je obnova 1.100 stambenih jedinica.

Vrijednost projekta je 24 miliona KM, a finansira se na principu zajedničkih ulaganja: kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope, sredstva entiteta i Brčko Distrikta srazmjerno svom udjelu u projektu.

Putem Fonda za povratak BiH ovim sredstvima se saniraju i obnavljaju oštećene i uništene stambene jedinice onih korisnika koji su boravili u kolektivnim centrima ili alternativnim smještajima odobrenim od Komisije za izbjeglice.

U projekt su uključeni, pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, i Vlada Distrikta Brčko, Fond za povratak, kao i općine: Cazin, Velika Kladuša Domaljevac, Odžak, Orašje, Sapna, Tuzla, Usora, Vareš, Žepče, Busovača, Kiseljak, Vitez, Čapljina, Mostar, Stolac, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad Sarajevo.

Uloga općina uglavnom se odnosila na pružanje tehničke i administrativne pomoći regionalnim komisijama za odabir korisnika i nabavke, odnosno vršile su procjenu stepena oštećenja objekata, pripremale projektne zadatke po Pravilniku o minimumu stambenih uvjeta za projektantsku kuću, vršile reviziju projektne dokumentacije i vodile aktivnosti na sanaciji objekata na području svojih općina, tehnički prijem i primopredaju radova, saopćeno je iz Općine Stari Grad.