{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uručeni ključevi vlasnicima pet rekonstruisanih objekata

F
26.8.2009. u 16:01
0
0
Uručeni ključevi vlasnicima pet rekonstruisanih objekata
0
Uručeni ključevi vlasnicima pet rekonstruisanih objekata
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu, izbjegle i raseljene osobe Alija Kamber uručili su danas ključeve vlasnicima pet rekonstruisanih objekata na području te općine.
Povratnici u obnovljene domove su: Milorad Klisura (Kozja ćuprija bb), Vlajko Marjanović (Gornje Biosko), Milovan Poluga (Sedrenik 95), Drago Šešlija (Sarajevskih gazija 29A) i Miladin Veljić (Močioci 12).

Projektom Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), I i II faza, naziva "Održivi povratak za stanovnike kolektivnih centara, alternativnog smještaja i slučajeve spontanog povratka" planirana je obnova 1.100 stambenih jedinica.

Vrijednost projekta je 24 miliona KM, a finansira se na principu zajedničkih ulaganja: kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope, sredstva entiteta i Brčko Distrikta srazmjerno svom udjelu u projektu.

Putem Fonda za povratak BiH ovim sredstvima se saniraju i obnavljaju oštećene i uništene stambene jedinice onih korisnika koji su boravili u kolektivnim centrima ili alternativnim smještajima odobrenim od Komisije za izbjeglice.

U projekt su uključeni, pored Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, i Vlada Distrikta Brčko, Fond za povratak, kao i općine: Cazin, Velika Kladuša Domaljevac, Odžak, Orašje, Sapna, Tuzla, Usora, Vareš, Žepče, Busovača, Kiseljak, Vitez, Čapljina, Mostar, Stolac, Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad Sarajevo.

Uloga općina uglavnom se odnosila na pružanje tehničke i administrativne pomoći regionalnim komisijama za odabir korisnika i nabavke, odnosno vršile su procjenu stepena oštećenja objekata, pripremale projektne zadatke po Pravilniku o minimumu stambenih uvjeta za projektantsku kuću, vršile reviziju projektne dokumentacije i vodile aktivnosti na sanaciji objekata na području svojih općina, tehnički prijem i primopredaju radova, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: