BiH
98

Uručeni ključevi kuća za šest romskih porodica iz Sapne

FENA
Šest romskih porodica u općini Sapna dobilo je ključeve svojih kuća. Njihovi domovi su obnovljeni u okviru projekta kojeg su proveli World Vision BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji s Općinom Sapna.

Radovi na kućama u naselju Biberovići počeli su u oktobru prošle, a završeni u januaru ove godine. Vrijednost projekta je oko 177.000 KM.

Porodica Alije Musić jedna je od šest romskih porodica kojima su na prijemu upriličenom kod općinskog načelnika Sapne uručeni ključevi kuća.

Musić je zahvalila na realiziranom projektu ističući da joj je sada kuća pokrivena, obložena stiroporom te da je uređeno kupatilo.

"Puno mi je bolje, toplije mi je", kazala je Musić.

Radovi na kućama počeli su u oktobru prošle, a završeni u januaru ove godine.

"Glavni cilj ovog projekta i jeste bila obnova tih stambenih jedinica, odnosno urbanizacija naselja Biberovići. Stambeno zbrinjavanje, ali i uopće pomaganje populaciji Roma u BiH jedan je od strateških prioriteta World Vision BiH", kazala je operativna direktorica World Vision BiH Larisa Klepac.

Projektom su obuhvaćene najugroženije porodice.

"Ostali dio stanovništva romske populacije također treba pomoći koliko je to moguće. Posebno nam mnogo znači da su naše romske porodice zbrinute jer ako je u jednoj lokalnoj zajednici romska populacija zbrinuta to znači da se i ostali stanovnici osjećaju dobro", naveo je načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović.

Na prijemu je istaknuta važnost uključivanja romske djece u školski sistem. S tim u vezi, prisutni su upoznati sa programom stipendiranja Roma koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje, kojeg u saradnji s Romskim edukativnim fondom provodi Udruženje Euro-Rom. Na području TK ovim projektom je ubuhvaćeno 73 srednjoškolaca.

Predsjednik Udruženja Euro-Rom Nedžad Jusić pozvao je roditelje čija djeca završavaju osnovno obrazovanje da upišu srednju školu te naglasio da će im Udruženje Euro-Rom osigurati stipendiju za školovanje.

Projekat obnove i izgradnje kuća za šest romskih porodica na području općine Sapna proveli su World Vision BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice uz podršku Općine. Vrijednost projekta je oko 177.000 KM.